Prima pagina

inca 40 mil. euro de pe bursa londoneza vin incoace

22.05.2006, 00:00 15

Reconstruction Capital II (RC2), primul fond de investitii cu tinta pe Romania listat la Bursa de la Londra, a mai strans 40 de milioane de euro peste capitalizarea initiala de 25 de milioane de euro, au anuntat reprezentantii societatii New Europe Capital, administratorul fondului.

Cresterea apetitului investitorilor pentru piata din Romania si Bulgaria, cotate printre cele mai atractive din Europa in acest moment, a adus noi bani fondului lansat pe bursa londoneza la finele anului trecut.

In urma acestei noi subscrieri, au aparut noi actionari in fond - banca elvetiana de investitii Reichmuth & Co, cu o detinere de 15,1%, respectiv compania elena de investitii Alfa Trust Andromeda cu 3,1%. Marimea unei investitii se poate situa intre 5 si 10 mil. euro din banii fondului, peste nivelul de 10 mil. euro putandu-se implica direct actionarii fondului.

Fondul are printre actionarii sai institutii financiare din Anglia, Elvetia, Belgia si SUA, precum si persoane fizice.

Potrivit administratorului fondului, printre investitori sunt trei din primele cinci banci comerciale din lume.

Politica de investitii a fondului este canalizata prioritar spre produse alimentare, infrastructura, retail si distributie specializata, servicii financiare, medicale si dezvoltari imobiliare, afirma oficialii RC2.

Aproximativ 70% din fonduri urmeaza sa fie directionati in investitii pe piata din Romania, iar restul catre Bulgaria.

Durata de viata a fondului este pana in 2012. Capitalizarea bursiera a fondului trece de 17,8 mil. lire sterline (26,2 mil. euro). Ion Florescu, presedintele societatii de administrare a RC2, a lansat in 1997 pe piata romaneasca fondul de investitii Reconstruction Capital I, care alaturi de Romanian Investment Fund (controlat de RC1) au investit aproximativ 30 mil. $ in companii din diverse sectoare, printre care producatorul de vopsele Policolor (in care detine un pachet de 49%), producatorul de articole de cauciuc Rolast Pitesti (prin RIF mai detine 27%) sau compania de distributie First Logistics Distribution (pachet majoritar).

RC1 a vandut recent pachete de actiuni la Rolast alaturi de alte doua fonduri, RIF si Fondul Romano - American de Investitii (RAEF) catre compania cipriota Naniero Investments Limited din Nicosia, care a ajuns sa detina 33,01% din compania pitesteana in schimbul a 1,95 mil. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO