Prima pagina

Inca un avertisment de la UE

26.10.2005, 19:51 20

Romania si Bulgaria trebuie sa ia masuri urgente in combaterea coruptiei si accelerarea reformelor in administratie si justitie daca nu vor ca aderarea lor la UE, la 1 ianuarie 2007, sa fie amanata, releva ultimul raport de monitorizare dat publicitatii ieri de Comisia Europeana.

Insa avertismentul este insotit de incurajari: Romania si Bulgaria isi pastreaza intacte sansele de integrare in 2007 si vor fi puternic sprijinite financiar pentru a nu rata acest obiectiv: Romania va primi in 2006 ajutoare de aproape 1,2 miliarde de euro, iar Bulgaria 545 de milioane de euro.

Raportul a fost bine primit de oficialii romani si de reprezentantii europeni la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a declarat ca documentul este "exigent si obiectiv", un raport care "nu trebuie sa ne bucure, nu trebuie sa ne faca tristi. Trebuie sa ne tina reci, convinsi ca ne putem materializa sansa de a intra in UE, la 1 ianuarie 2007".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca aderarea la 1 ianuarie 2007 este pe deplin realizabila.

La randul sau, ambasadorul britanic Quinton Quayle, reprezentant al presedintiei in functiune a UE, considera ca documentul transmite un mesaj incurajator autoritatilor de la Bucuresti.

Potrivit documentului, Romania indeplineste criteriile politice de aderare, este considerata o economie de piata viabila si a facut progrese in privinta adoptarii legislatiei (acquis-ul) europene. Documentul - in mare structurat ca si cel de anul trecut - aduce insa noutati clasand problemele in felul urmator: capitole la care Romania este pregatita sau aproape pregatita de aderare (culoare verde), capitole la care mai are de facut eforturi (culoare galbena) si capitole in care exista "ingrijorari serioase (culoarea rosie).

Toate criteriile de aderare - politic, economic si de acquis - sunt tratate in acest fel.

Documentul, redactat intr-un ton de optimism moderat, acorda pentru prima data de la inceputul evaluarilor Comisiei, o nota mai buna Romaniei decat Bulgariei. Lista domeniilor considerate de "mare ingrijorare" contine 14 puncte, in cazul Romaniei si 16 in cel al Bulgariei.

In privinta criteriului economic, documentul spune ca Romania continua sa respecte subcriteriul economiei de piata functionale, dar are de facut reforme serioase daca vrea sa indeplineasca si cel de-al doilea subcriteriu cerut, anume, "capacitatea de a face fata fortelor pietei comune". Fara acest al doilea subcriteriu aderarea este imposibila.

In privinta situatiei economice, documentul considera ca punctele tari sunt imbunatatirea situatiei macroeconomice, cresterea economica "robusta", imbunatatirea ratelor de colectare a taxelor, reducerea inflatiei si reforme majore in sectoarele energiei si transporturilor.

De asemenea, capitolul Concurenta este trecut la punctele "tari" si remarca progrese in adoptarea legislatiei antitrust si cresterea capacitatii administrative a Consiliului Concutentei. Tot aici sunt remarcate insa si puncte slabe: Exista riscul ca aceasta crestere economica sa nu fie echilibrata. Cresterea puternica, bazata pe consum a determinat o balanta comerciala in deteriorare, iar aceasta, cuplata cu reforma fiscala si cu cresterea cheltuielilor publice, a determinat o crestere a deficitului public.

Documentul amendeaza faptul ca ritmul privatizarii ramane scazut. Mediul de afaceri legislativ si administrativ, inclusiv aplicarea procedurii falimentului, are inca nevoie de o imbunatatire considerabila. In privinta pietei muncii, acesteia ii lipseste flexibilitatea, remarca documentul.

Dezechilibrele macroeconomice au fost accentuate de politica fiscala prociclica, combinata cu derapaje in politica generala de salarizare din sectorul public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO