Prima pagina

Industria a redevenit motorul economiei dupa 5 ani

Industria a redevenit motorul economiei dupa 5 ani

Click pentru imaginea intreaga

21.06.2007, 17:55 19

Industria a redevenit in primul trimestru unul dintre motoarele de crestere economica, pentru prima data din 2002 incoace, dupa 5 ani de avans sub ritmul de ansamblu al economiei, arata date ale Institutului National de Statistica. Astfel, valoarea adaugata bruta din industrie a crescut in primul trimestru cu 7,8%, mult peste ritmul de 6% al Produsului Intern Brut (cresterea economica). Ultima data cand industria s-a numarat printre motoarele economiei a fost in 2002.
De ce este importanta aceasta tendinta? Pentru ca, desi economia ramane in mare sustinuta de cresterea puternica din consum, oferta incepe sa-si revina. Daca pana acum cererea era principalul motor economic, mai nou industria si constructiile au inceput sa traga in sus economia.
Cresterea industriei peste ritmul general al economiei are doua explicatii, spune Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante. "Se conjuga circumstante ale anului 2007 cu evolutiile economice ale ultimilor ani", considera el.
In primul rand, cererea masiva din constructii a stimulat puternic productia industriala in acele ramuri legate de constructii. In primul trimestru al acestui an, cea mai mare crestere de productie a fost raportata de industria de fabricare a materialelor de constructii (plus 58%, fata de ritmul de 7,7% al productiei industriale per total).
De asemenea, extractia materialelor de constructii a marcat o crestere de 42%, iar prelucrarea lemnului - de peste 25%. Practic, in top5 al cresterilor de productie din industrie in primul trimestru, trei ramuri au beneficiat de cererea din constructii.
Un exemplu il constituie piata cimentului, unde principalii producatori si-au triplat cifra de afaceri in primul trimestru.
In al doilea rand, in industrie incep sa se resimta "valurile de investitii straine din ultimii ani", spune Daianu, care au culminat cu recordul absolut de anul trecut, cand in Romania au intrat 9,1 miliarde de euro sub forma investitiilor straine directe. Tot anul trecut, industria a inregistrat cea mai rapida crestere din ultimii cinci ani, de 7,1%, rezultat ce ar putea fi depasit anul acesta, daca industria pastreaza ritmul si ramane una dintre locomotivele economiei.
"Aceasta tendinta nu poate fi decat efectul direct si indirect al investitiilor straine acumulate in ultimii ani", spune Constantin Ciupagea, consilierul pe probleme de macroeconomie al premierului Tariceanu. "Investitiile straine au fost masive in unele ramuri industriale", precizeaza el. Pe langa efectul direct, de crestere a productiei in ramura unde s-a facut investitia, a existat si un efect indirect, de antrenare a unei cresteri pe orizontala, in domenii legate de aceasta ramura, a mai declarat Ciupagea.
Daniel Daianu considera ca economia a depasit perioada in care socuri precum explozia tarifelor energetice (inclusiv a cotatiei mondiale a petrolului) sau volatilitatea cursului valutar cauzau probleme grave la nivel macroeconomic.
"Aceste socuri au necesitat o perioada de acomodare din partea economiei", comenteaza el. In opinia sa, trei fenomene majore au schimbat economia in ultimii ani - stabilizarea (evidentiata prin reducerea continua a inflatiei si reducerea oscilatiilor majore ale cursului de schimb), liberalizarea contului de capital (care a permis companiilor sa se finanteze mai ieftin, din strainatate, pana ce dobanzile au devenit accesibile si in tara) si valurile de investitii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO