Prima pagina

Infiintarea de microintreprinderi a devenit sport national

Infiintarea de microintreprinderi a devenit sport national
15.01.2004, 00:00 29

In anul 2003 numarul companiilor infiintate a crescut cu o treime fata de anul trecut, dar cea mai mare parte a noilor societati sunt de fapt microintreprinderi prin care salariatii incearca sa evite plata contributiilor de asigurari sociale, somaj si impozit pe venit, mult mai ridicate decat impozitul pe profit.
Aproape 93.000 de companii au fost inmatriculate pe primele zece luni ale anului trecut, cu 33% mai multe decat in perioada similara a anului 2002, arata statisticile preliminare publicate de Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Aceasta inseamna peste 300 de companii noi pe zi.
Pe de alta parte, valoarea capitalului social al tuturor companiilor inmatriculate in 2003, acesata este de patru ori mai mica decat valoarea corespunzatoare a anului 2002: in jur de 420 de milioane de euro in ianuarie-octombrie 2003, comparativ cu 1,67 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2002.
"O explicatie a acestui fenomen ar putea fi numarul mare de microintreprinderi nou infiintate sub forma de societati cu raspundere limitata, avand capitalul social minim cerut de lege, de 2 milioane de lei", spune Florian Nitu, avocat partener la compania Popovici si asociatii.
"Ratiunea pentru care s-au infiintat asa de multe companii avand capital minim nu tine de proiecte de afaceri, ci de optimizare fiscala. Cel mai probabil majoritatea au optat pentru regimul fiscal al microintreprinderilor (impozit de 1,5% asupra cifrei de afaceri)", mai spune Nitu.
Valul de microintreprinderi este justificat la nivelul actual al impoztelor datorate de companii.
Un angajator plateste in contul sau si al angajatului o contributie de 34% la bugetul asigurarilor sociale, de 13,5% pentru sanatate si de 3,5% pentru somaj. Toate acestea, plus impozitul pe venit si alte taxe si contributii fac ca, de exemplu, pentru plata unui salariu net de 24 de milioane, costurile angajatorului sa fie de 52 de miliaone de lei.
In acest caz, costul total al angajatorului este de 624 de miliaone, iar in cazul in careangajatul isi infiinteaza microintreprindere este de 4,3 milioane de lei, la care se adauga costurile contractelor individuale de sanatate si pensii
"Majoritatea companiilor mari incurajeaza angajatii sa isi infiinteze vehicule comerciale, transformand astfel contractele de munca ale angajatilor (ce presupun costuri mari) in contracte de prestari servicii incheiate cu microintreprinderile detinute de catre acestia (costuri reduse, eventual TVA atasat, dar si acesta virtual deductibil)", explica Nitu.
Inmultirea companiilor mici reiese si din alte date. Capitalului social mediu al unei companii inmatriculate a scazut drastic de la 746 de milioane de lei, pe primele zece luni ale anului 2002, la 170 de milioane de lei, in perioada corespunzatoare a anului 2003.
Cele mai multe firme au fost inmatriculate anul trecut, in Bucuresti (16.200), urmand Clujul (4.400), Constanta (4.100), Bihor (3.500), Brasov (3.300), Prahova si Timis, ambele cu 3.000
Din totalul celor aproape 93.000 de companii infiintate in primele zece luni ale anului trecut, 62.000 sunt inregistrate ca si societati comerciale (peste doua treimi), iar 30.500 au fost asociatii familiale si persoane fizice autorizate.
"Dezavantajele asociatiilor familiale este ca nu pot angaja persoane cu contract individual de munca", spune Gabriel Zbarcea, avocat partener la Musat si Asociatii.
Restul, foarte putine, au fost organizatii cooperatiste, societati cu capital de stat sau mixt.
Bihor este printre putinele judete in care numarul asociatiilor familiale si al persoanelor autorizate inmatriculate il depaseste pe cel al societatilor comerciale. Din cele aproximativ 3.500 de societati nou infiintate in Bihor, peste 2.000 au fost asociatii si persoane fizice.
Judetele cu cele mai multe asociatii au fost anul trecut Bihorul, Harghita, Constanta, Prahova si Cluj, muniucipiul Bucuresti situandu-se abia pe locul cinci.
Cel mai atractiv domeniu pentru noii intreprinzatori din Romania este de departe comertul - cu amanuntul sau cu ridicata - urmat de industria alimentara, agricultura si de transportul terestru si prin conducte.
Analiza pe ani, arata o crestere pana in 1994, cand numarul noilor companii infiintate a fost de 137.500. In 1995, numarul acestora s-a redus brusc la jumatate - 65.500 si abia in 1998 s-a restabilit un nou trend ascendent.
Documentele ONRC includ o analiza detaliata a situatiei inmatricularilor pe fiecare luna a anului 2003.
Capitalul mediu al unei companii inmatriuculate a fost in octombrie de 136 de milioane de lei. Pentru un SRL, acesta a fost de 120 de milioane, iar pentru o societate pe actiuni de 2,7 miliarde de lei. In luna octombrie au fost infiintate 62 de societati pe actiuni, dintre care 20 in Bucuresti.
In octombrie, s-a inmatriculat o singura organizatie cooperatista, in lfov, o singura societate cu capital mixt (de stat si privat), tot in Ilfov. De asemenea, au fost inmatriculate doua societati cu capital majoritar de stat, ambele in Brasov.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels