Prima pagina

INS: Crestere economica de 6% in T1 (Update)

01.06.2007, 10:01 15

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2007 a fost de 68,5 miliarde de lei, in crestere, in termeni reali, cu 6% fata de acelasi trimestru din anul 2006, a anuntat astazi, Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea economica (PIB) de 6% din primul trimestru este sub nivelul asteptarilor analistilor. In urma cu o saptamana, un sondaj realizat de ZF printre 17 analisti si oficiali a aratat o estimare medie de 6,6% pentru cresterea economica din primul trimestru.

In orice caz, aceasta ar fi reprezentat o incetinire fata de cresterea din T1 2006 (6,9%) si fata de cresterea din T4 2006 (7,7%), dar anuntul facut astazi de Statistica a alunecat cu 0,6 puncte procentuale sub estimarea medie a analistilor, indicand o usoara incetinire a cresterii economice fata de supraperformanta de anul trecut.

Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, este singurul care a anticipat corect cresterea eocnomica din T1, oferind o estimare de 6%, pe baza datelor provizorii si preliminare anuntate de Statistica in industrie, constructii si servicii. Cei mai optimisti analisti oferisera o estimare de crestere de circa 8%, in timp ce cei mai pesimisti asteptau o crestere de numai 5%.

La nivelul intregului an 2007, prognoza oficiala arata o crestere de 6,5%, comparativ cu 7,7% anul trecut.

Detalii privind evolutia Produsului Intern Brut pe total si pe principalele elemente componente vor fi prezentate vinerea viitoare, se precizeaza intr-un comunicat al INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels