Prima pagina

Intarirea leului dubleaza viteza de crestere a importurilor

31.03.2005, 00:00 23

Aprecierea leului a continuat sa stimuleze importurile, care au inregistrat in februarie un ritm de crestere aproape dublu fata de cel al exporturilor: 18,6% fata de 10,2% comparativ cu februarie 2004.


Astfel a fost inversata situatia din ianuarie, temporar favorabila exporturilor. La o scadere a cursului euro/leu cu 8,2% fata de sfarsitul lui 2004, respectiv cu 5,5% a cursului dolar/leu, importurile au consemnat un spor de 19,6% in primele doua luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile au crescut cu 16,5%.


In februarie, exporturile au inregistrat o scadere chiar si exprimate in lei: sub presiunea aprecierii puternice a leului cu 10,3% fata de februarie 2004, exporturile au insumat 6.064 mld. lei fata de 6.055 mld. lei in urma cu un an.


In aceste conditii, Romania a inregistrat in februarie un deficit de peste jumatate de miliard de euro, in crestere cu circa 84% fata de luna februarie a lui 2004. Cumulat pe primele doua luni din acest an rezulta un deficit de peste 885 milioane de euro, ceea ce semnifica o deteriorare a balantei comerciale cu 50% fata de anul trecut.


Ca urmare, devine tot mai indreptatit scepticismul analistilor straini, in frunte cu cei ai FMI, in privinta capacitatii autoritatilor de a controla derapajul deficitului de cont curent, agravat in ultima parte a lui 2004, cand a ajuns la aproape 8% din PIB.


Importurile raman sursa principala de acoperire a unei cresteri din ce in ce mai puternice a cererii de consum, dar la care economia nu reuseste sa raspunda, in ciuda investitiilor in capacitati de productie care s-au acumulat in ultimii ani.


Iar consumul se bucura in continuare de stimuli importanti, in ciuda efectelor pe care le vor aduce majorarile de accize: la veniturile mai mari lasate in buzunare de cota unica de impozit pe venit se adauga scaderea spectaculoasa a dobanzilor la creditele in lei, plus aprecierea leului, care ieftineste produsele din import, facandu-le mai accesibile chiar pentru un salariu in lei care nu creste in termeni nominali.


De cealalta parte, tendinta de intarire a leului suprapusa cresterii reale a salariilor subrezeste competitivitatea externa a marfurilor romanesti, in conditiile in care restructurarea sectoarelor care au sustinut exporturile a tot intarziat.


Mai mult, chiar companiile care produc exclusiv pentru piata interna se pot trezi sufocate de o oferta din import mult mai competitiva prin pret.


Situatia balantei comerciale nu are perspective de imbunatatire in perioada urmatoare, avand in vedere ca producatorii locali se vor confrunta cu noi majorari ale costurilor de productie ca urmare a cresterilor consistente ale tarifelor la utilitati si combustibili.


Agentia de rating Moody's avertiza intr-un raport recent asupra riscurilor de crestere in continuare a importurilor, ceea ce poate conduce la deficite de cont curent de chiar peste 8% din PIB, in contextul in care BNR isi asuma politica de scadere agresiva a dobanzilor, care stimuleaza expansiunea creditului, in paralel cu renuntarea la folosirea cursului de schimb ca ancora nominala pentru inflatie.


Potrivit Institutului National de Statistica (INS), exporturile pe luna februarie au adus incasari de peste 1,6 miliarde de euro, valoare in crestere cu 10,2% fata de luna februarie a anului trecut, in timp ce factura importurilor a urcat cu 18,6%, pana la 2,2 miliarde de euro.


Astfel, la sfarsitul primelor doua luni din acest an, dezechilibrul balantei comerciale a ajuns la 885,3 milioane de euro, rezultat din exporturi de 3,2 miliarde de euro si importuri de peste 4 miliarde de euro.


In primele doua luni ale anului, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de importurile de produse metalurgice (49%), mijloace de transport (mai ales autoturisme - 35%) si produse ale industriei chimice (30%).


Uniunea Europeana ramane spatiul economic cu cea mai mare influenta asupra comertului exterior, avand o pondere de 72,7% in total exporturi si de 63,2% in total importuri.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO