Prima pagina

Investitiile straine scad, deficitul contului curent urca

28.04.2004, 00:00 10



Investitiile straine directe atrase de Romania si-au pierdut elanul in a doua luna a anului. Potrivit datelor stranse de BNR, stocul de investitii insuma la sfarsitul lui februarie 203 milioane de euro, cu circa 100 de milioane mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.



Daca nivelul investitiilor consemneaza o scadere cu 67%, nevoia de finantare a contului curent a crescut de peste doua ori comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2003. Si aceasta in conditiile in care mentinerea unei tendinte de expansiune rapida a deficitului de cont curent ar cere o dinamica pe masura a investitiilor straine directe. La nivelul anului trecut, acestea nu au acoperit decat 47% din valoarea deficitului, in conditiile in care in Bulgaria, de exemplu, investitiile asigura finantarea a pana la 80% dintr-un deficit care reprezinta aproape 8% din PIB. Romania s-a angajat fata de FMI sa reduca anul acesta deficitul de cont curent de la 5,9% din PIB la 5,5%.



Autoritatile au prognozat pentru 2004 un volum de investitii straine directe de doua miliarde de euro. O parte substantiala din aceasta suma o reprezinta insa cele 222 mil.$ care urmeaza a fi incasate pentru 25% din BCR, plus pretul obtinut pe Petrom si pe vanzarea companiilor Electrica Banat si Electrica Dobogea. Adica prognoza nu se bazeaza pe investitii de la zero, care ar putea ameliora, in sfarsit, structura imbatranita a economiei.



Totusi, sunt luate in calcul si cateva proiecte de investitii noi aflate deja in pregatire in industria pieselor auto, electrocasnice si sticlarie.



"Exista diferente de la luna, la luna si nu se poate vorbi de cresteri liniare ale investitiilor straine. In general, primele luni ale anului, februarie - martie, reprezinta momentul in care companiile iau deciziile de investitii", a declarat pentru ZF Marian Saniuta, presedintele Agentiei pentru Investitii Straine.



Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), investitiile straine directe angajate in primele doua luni ale anului insumau 386 milioane de euro. Saniuta explica diferenta mare dintre datele furnizate de ONRC si cele ale BNR prin faptul ca cifrele Registrului reflecta capitalul subscris si nu pe cel varsat. "La inceputul anului au loc Adunari Generale ale Actionarilor unde se iau decizii referitoare la investitiile pe care le vor face companiile respective, fara sa se specifice si cand se face varsamantul", spune Saniuta.
razvan.voican@zf.ro ; miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO