Prima pagina

Investitorii au dat buzna la fondurile de obligatiuni

08.08.2008, 20:04 17

Fondurile de obligatiuni au atras aproape 4.000 de investitori in primele sapte luni ale anului, de zece ori mai mult decat totalul ultimilor trei ani, in timp ce corectiile bursiere au scos din fondurile de actiuni 1.600 de clienti.
Industria fondurilor de obligatiuni cunoaste anul acesta o dezvoltare fara precedent. Daca in anii trecuti, cand Bursa inregistra cresteri de doua cifre, numarul investitorilor noi care alegeau sa investeasca in fonduri de obligatiuni nu depasea o mie, in primele sapte luni ale anului aproape 4.000 de investitori au ales fondurile de obligatiuni. Sumele atrase in primele sapte luni de la investitori se ridica la un volum total de 105 milioane de lei, de peste patru ori mai mult decat totalul intrarilor nete din ultimii trei ani.
Performerii industriei au fost fondurile de obligatiuni administrate de BCR Asset Management, BCR Obligatiuni si BCR Clasic, care in doar sapte luni au atras peste 90 de milioane de lei de la 3.700 de investitori. BCR Obligatiuni a marcat un randament de 6,3% in primele sapte luni, in timp ce BCR Clasic a raportat un plus de 2% in acelasi interval.
Pentru un depozit bancar constituit la inceputul anului pe sapte luni, dobanda obtinuta ar fi fost de 4,3%, in timp ce randamentul pe sapte luni adus de primele trei fonduri de obligatiuni este de pana la 6,3%.
La extrema opusa se situeaza fondurile de actiuni care au pierdut 1.600 de investitori in sapte luni. Scaderea numarului de investitori este cauzata in mare parte de corectiile agresive ale Bursei care au tras in jos randamentele fondurilor de actiuni. "Fondurile diversificate si cele de actiuni vor deveni o alternativa pentru investitori in cea de-a doua jumatate a anului, pentru ca am trecut de momentele cele mai grele ale corectiilor", a spus Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO