Prima pagina

Investitorii straini cer amanarea denominarii

22.02.2005, 00:00 16

Investitorii straini au recomandat autoritatilor romane amanarea datei pentru denominarea leului, fixata pentru 1 iulie 2005, deoarece normele de reglementare a operatiunii nu au fost inca elaborate.



Consiliul Investitorilor Straini (CIS), cea mai importanta organizatie a oamenilor de afaceri straini, considera ca fixarea datei de 1 iulie ca data de inceput al alimentarii pietei cu leul nou "pare nerealista avand in vedere intarzierile in stabilirea regulilor de conversie".



"Suntem putin in criza de timp, trecerea la leul greu este o sarcina dificila. Banca Nationala a Romaniei nu a elaborat toate regulile de implementare pentru leul greu si de aceea credem ca amanarea cu doua luni ar fi buna pentru toti", a declarat ieri Patrick Gelin, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).



El a adaugat ca daca aceasta amanare nu va fi posibila, atunci investitorii straini vor face tot ce pot pentru a fi pregatiti pentru trecerea la leul greu.



Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, nu a putut fi contactat pentru comentarii pana la inchiderea editiei. Pana la alimentarea pietei cu leul greu, se apropie primul termen al procesului de denominare.



Astfel, a mai ramas o saptamana pana la 1 martie, cand intra in vigoare obligatia bancilor de a afisa cursurile valutare, comisioanele si tarifele, respectiv de a tipari extrasele de cont si chitantele emise de bancomate atat in lei vechi, cat si in lei noi.



Banca Nationala inca nu a emis circulara - promisa bancilor comerciale inca din luna decembrie - care ar trebui sa clarifice aspecte practice legate de procesul taierii zerorurilor si pe care legea nu le acopera.



In ultima perioada, bancile au dat mai multe semnale de ingrijorare din cauza intarzierii aparitiei unui cadru secundar de reglementare a denominarii. Intre timp insa, fiecare a inceput pregatiri pentru ca incepand de marti, 1 martie, sa poata afisa in sucursale variantele duble de cursuri valutare si comisioane, in variante electronice, respectiv pe suport de hartie.



Astfel, tabelele de afisare a cursului vor incepe sa arate cotatii cu patru zecimale, de exemplu 1 euro - 3,5844 lei. Oricum, bancherii spun ca piata valutara va continua sa lucreze in "lei vechi" pana la 1 iulie 2005, cand incep sa intre in circulatie noile monede.



Tranzactiile pe Bursa, incluse in legea denominarii



Legea privind denominarea urmeaza sa fie modificata pentru a contine prevederi privind piata de capital in conditiile in care in prezent nu este foarte clar cum se vor realiza tranzactiile pe bursa in leul greu. Reprezentantii (CNVM) si cei ai Finantelor poarta discutii privind noi prevederi. "Vor exista o serie de modificari la legea denominarii astfel incat sa fie introduse modificari in privinta pietei de capital," a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO