Prima pagina

Isarescu: Anul 2005 a fost cel mai greu pentru mine din ''90 incoace

15.12.2005, 19:55 10

"Anul care a trecut a fost cel mai greu din viata mea de guvernator - mai greu decat anii ''90, cand rezerva era goala si mai greu decat anul 1999, cand a fost un varf al serviciului datoriei externe."

Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a explicat marti seara, la Gala Premiilor revistei "Piata Financiara", ca Romania este acum in situatia de a avea bani prea multi si o lipsa acuta de proiecte viabile, iar asta da mari batai de cap BNR.

In primavara acestui an a fost ridicata interdictia de plasamente in lei in bancile romanesti pentru nerezidenti, ceea ce a facut din piata monetara o tinta pentru fondurile speculative. BNR a raspuns prin scaderea dobanzilor. Pe de alta parte, BNR este nevoita acum sa readuca dobanzile sus din cauza reizbucnirii inflatiei (8,7% rata anuala in octombrie).

Dobanzile in scadere au impulsionat masiv consumul, insa productia industriala nu creste, astfel incat se majoreaza deficitele externe. Asa ca banii ieftini aduc in actuala structura a economiei, in mod paradoxal, necazuri.

"Daca nu vom cheltui eficient banii pe care ii avem acum (din privatizare, din imprumuturi - n.red.), exista posibilitatea ca si agentiile sa ne deprecieze ratingul, si iarasi vom lua bani scumpi. Ani de zile ne-am vaitat ca nu sunt bani, si a fost adevarat. Acum ne dam seama ca avem bani, dar nu stim ce sa facem cu ei. A-i dirija spre consum e lucrul cel mai simplu. Proiectele de infrastructura sau de investitii se pun greu in practica. E rau sa ai si bani multi. Este ca si cum v-as spune eu acum sa nu mancati nimic din ceea ce aveti pe masa", a spus Isarescu.

Guvernatorul a admis ca este vorba de un paradox: cum da excesul de bani batai de cap Bancii Nationale, cand drumurile, spitalele si scolile sunt proaste, ceea ce arata ca este nevoie de bani ca de aer? "Asa este. Pe undeva ma simt chiar vinovat cand spun toate aceste lucruri, dar realitatea este ca nu stim sa cheltuim banii eficient", a spus Isarescu.

Guvernatorul s-a destainuit chiar ca a fost chestionat de sotie referitor la ultimele sale luari de pozitii: Cum poate sa le spuna oamenilor sa consume mai putin tocmai acum, inainte de Sarbatori? "Le spun, pentru ca acesta este rolul meu, sa atrag atentia. Sunt platit destul de bine (guvernatorul castiga 6.000 de euro pe luna-n.red.) pentru a avea aceasta responsabilitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO