Prima pagina

Isarescu are indoieli in privinta politicii fiscale a Guvernului

Isarescu are indoieli in privinta politicii fiscale a Guvernului
17.11.2005, 20:08 14

Banca Nationala are indoieli ca Guvernul va reusi sa-si tina promisiunile in privinta politicii fiscale, de a nu recurge la majorari importante de impozite, si ia in calcul aparitia unor decizii care sa-i ingreuneze lupta cu inflatia.

"Noi vedem ca tot sunt discutii, ca e dezbatuta o problema cu nivelul veniturilor bugetare", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, mentionand ca probabil Ministerul Finantelor a avut in vedere alte considerente decat banca centrala cand a construit bugetul lunand in calcul o inflatie de 5,5% pentru 2006, cand tinta BNR era de 5%.

Isarescu nu este linistit nici de afirmatia ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, conform careia acesta va demisiona daca va ajunge in situatia de a majora vreun impozit important. "El poate sa demisioneze si vine altul sa faca treaba", a spus seful bancii centrale. Ministerul Finantelor nu a definitivat modificarile pe care intentioneaza sa le introduca in Codul fiscal valabil in 2006.

In acest context, BNR considera drept un factor major de incertitudine configuratia politicii fiscale viitoare si mai ales a veniturilor bugetare, temandu-se ca aceasta i-ar putea pune in pericol tinta de inflatie pentru anul viitor. De altfel, una din cele cinci clauze de exonerare pe care BNR le poate invoca in cazul ratarii tintei de inflatie se refera tocmai la aparitia unor derapaje in implementarea politicii fiscale si a veniturilor.

"Daca aveam garantia ca deficitul bugetar poate fi tinut strans, chiar spre excedent, nici noi nu luam masuri neortodoxe pentru temperarea cererii de consum", a afirmat Mugur Isarescu, adaugand ca BNR este alaturi de orice guvern care lupta cu inflatia, indiferent cine il conduce.

Guvernatorul a mai mentionat ca exista in continuare contacte cu FMI pentru ca "nu se scapa asa usor de Fond". In ultima perioada, banca centrala a primit noi semnale de ingrijorare de la Washington, pe fondul discutiilor privind majorarea tintei de inflatie pentru 2006.

Isarescu a reafirmat ieri ca tinta ramane neschimbata, la 5%, insa in acelasi timp prognoza de inflatie a BNR pentru sfarsitul lui 2006 este de 6%, acest nivel fiind considerat ca inclus in banda de toleranta de plus/minus un punct procentual in jurul tintei anuntate.

Chiar daca tintirea inflatiei presupune un mesaj unitar din partea Guvernului si a BNR, premierul Calin Popescu-Tariceanu vorbeste despre o limitare a inflatiei pe 2006 "in zona de 5,5 - 6%", in timp ce BNR se straduieste sa calmeze asteptarile inflationiste ale publicului invocand in continuare tinta de 5%. Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ieri ca prognozele BNR se bazeaza pe proiectul de buget pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului. "Trebuie sa fie clar ca noi nu putem apara orice situatie. Sa nu se inteleaga ca salariile pot fi dublate, ca de inflatie are grija BNR. Cum sa mai stabilizam noi preturile, cand toate lucrurile se misca", s-a intrebat retoric Isarescu. El a spus ca majorarile salariale, pe care le vede intr-o anumita masura inevitabile, nu pot fi compensate din punctul de vedere al BNR decat prin intarzierea ridicarii restrictiilor la creditare.

Avand in vedere presiunile sindicale in crestere, Banca Nationala a inclus si politica salariala printre vulnerabilitatile majore privind atingerea tintei de inflatie pentru anul viitor.

Mai mult, BNR considera ca politica salariala tinde sa joace rolul cel mai important in evolutia inflatiei din urmatoarele sase saptamani.

"O escalada de solicitari salariale determina majorari ale cererii care se duc direct in presiuni pe preturi", a spus Isarescu, aratand ca majorarea cheltuielilor pentru infrastructura, de exemplu, s-ar transmite intr-o mai mica masura in inflatie, pe cand, in cazul cresterii cheltuielilor salariale, transferul ar fi direct.

El considera ca un raspuns la toate solicitarile salariale venite din partea sindicatelor ar presupune un impact evident asupra inflatiei, care nu ar putea fi compensat, teoretic, decat prin reduceri de salarii in alte sectoare sau prin disponibilizari de personal in sectorul public.

Nu este insa cazul, pentru ca proiectul de buget pe 2006 prevede cresteri de personal si, implicit, de cheltuieli cu salariile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO