Prima pagina

Isarescu nu vede surprize valutare pana la sfarsitul anului

28.11.2005, 19:15 26

Nu are ce sa se mai intample spectaculos cu cursul de schimb pana la sfarsitul anului, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referindu-se la contributia substantiala pe care aprecierea leului o va avea la cresterea Produsului Intern Brut pe 2005 exprimat in euro (pana la circa 72 mld. euro).

Fata de anul trecut, aprecierea nominala a leului s-a restrans in ultima vreme, de la 8,5% la 6,5%, insa media anuala va ramane consistenta.

In acelasi timp, Isarescu si-a exprimat rezerve fata de sumele care ar putea intra in perioada urmatoare de la romanii care muncesc in strainatate.

"Nu vor fi valori foarte mari. Am vazut vehiculate unele estimari exagerate, probabil din partea unora care ar vrea sa se intample ceva anume cu cursul", a spus guvernatorul.

El a confirmat ca banca centrala nu a mai cumparat valuta de pe piata interbancara inca de la sfarsitul lui septembrie. In acest context, Mugur Isarescu a apreciat ca rezerva valutara a BNR va consemna in noiembrie o scadere de 400 de milioane de euro. Principala cauza o constituie rascumpararea pe 11 noiembrie a unei emisiuni de euroobligatiuni in valoare de 300 de milioane de euro lansata de Ministerul Finantelor in 2000.

Isarescu nu-si face insa probleme din acest motiv, principala sa preocupare fiind legata de perspectiva intrarii unor fonduri consistente - de circa doua miliarde de euro - dupa privatizarea BCR si rascumpararea participatiilor BERD si IFC. Temerile sale sunt legate de efortul de sterilizare pe care l-ar presupune asemenea intrari, in conditiile lipsei unor proiecte de investitii bine puse la punct.

"Nu mai este de glumit cu faptul ca banii din banci nu penetreaza inspre economie", a spus Mugur Isarescu, precizand ca volumul sumelor sterilizate de BNR, inclusiv sub forma rezervelor minime obligatorii in valuta, a ajuns la circa 10 miliarde de euro.

Tocmai din aceasta cauza, el a discutat cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, solutii pentru ca banii pe actiunile BCR sa nu ajunga in vreuna din bancile comerciale din Romania, ci direct in rezerva valutara dintr-un cont escrow deschis in strainatate.

BNR vrea astfel sa evite ca o banca sa ajunga in pozitia de a emite pretentii deosebite in conditiile in care ar avea in conturi o asemenea suma in valuta.

Guvernatorul s-a declarat nemultumit si de cele 500 de milioane de euro atrase de BCR printr-o emisiune de eurobonduri, dupa ce in vara criticase operatiunea similara a municipalitatii Bucuresti.

"E adevarat ca nu sunt bani de consum, insa bani pentru investitii sunt chiar foarte multi din moment ce am ajuns sa sterilizam echivalentul a 10 miliarde de euro. Din pacate, nu vedem proiecte adevarate, ci numai ganduri", a declarat Isarescu. El a confirmat ca Ministerul Finantelor mai are in cont bani necheltuiti inclusiv din privatizarea Petrom. In acest context, probabil ca Finantele vor renunta sa mai lanseze vreo emisiune de titluri de stat pana la sfarsitul acestui an, programul fiind oprit inca din septembrie, in conditiile in care cheltuielile au fost restranse, iar bugetul a inregistrat excedente.

Referitor la presiunile inflationiste, alimentate de majorarile salariale, Isarescu a avertizat ca "din pacate, bancherii se pot astepta cel putin la mentinerea actualelor restrictii privind creditarea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO