Prima pagina

Isarescu nu vrea o victorie nesigura in lupta cu inflatia

16.07.2004, 00:00 16



Banca Nationala nu vrea sa forteze o scadere prea rapida a inflatiei, folosind, de exemplu, o apreciere mai consistenta a leului, stiind ca sursele adanci din economie ale inflatiei nu au fost eliminate, fiind inca posibile rabufniri.



"Sa nu ne bucuram chiar de tot pentru aceasta scadere neasteptata a inflatiei. Orice supraperformanta de 1-2 puncte procentuale este binevenita, dar nu vrem sa fortam lucrurile", a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



El spune ca un curs foarte apreciat ar putea duce la o dezinflatie foarte puternica, dar acest trend nu este de dorit inainte de rezolvarea problemelor structurale din economie cu potential de a alimenta inflatia.



Pe primele sase luni ale anului, rata inflatiei n-a depasit 3,7%. tinta sfarsitul acestui an stabilita de BNR si Guvern pentru fiind de 9% pe an.



In ceea ce priveste balanta externa, guvernatorul bancii centrale a afirmat ca Banca Nationala nu mai este "ingrijorata", fiind multumita de finantarea buna a deficitului de cont curent, insa ramane "preocupata" de aceasta problema.



In acelasi timp, Isarescu a spus ca rezervele valutare ale bancii centrale vor continua sa creasca, avand in vedere intrarile de valuta aferente privatizarilor anuntate pentru perioada urmatoare, in special din vanzarea Petrom, vor amplifica presiunile de apreciere a leului pe piata valutara. Guvernatorul afirma ca piata va trebui sa se obisnuiasca sa tot inregistreze recorduri ale volumelor tranzactionate. Marti a fost atins un nou varf istoric de peste 567 milioane de euro.



Surpriza ieri la licitatia de obligatiuni de stat pe trei ani cu dobanda fixa. Dupa zece luni de rateuri, Finantele s-au "intalnit" cu piata la un nivel maxim al dobanzii de 13,99% pe an, cu numai 9 puncte de baza peste ultimul nivel acceptat in septembrie 2003.



Ministerul Finantelor a atras aproape 77% din suma programata de 300 miliarde de lei.



Cererile bancilor care au depasit dobanda de 13,99% au fost respinse.



Cea mai recenta incercare a ministerului de a lansa titluri de stat cu termen de trei ani a avut loc la 17 iunie, insa toate cererile au fost respinse din cauza dobanzilor considerate prea ridicate. Marti a coborat sub 17% si dobanda la titlurile de stat cu scadenta la un an.



Bancile au cumparat certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei in valoare de 10.000 de miliare lei, la un randament mediu de 19,5%, insa au raspuns sub asteptari cererii de lei cu scadenta la o luna.



Pentru certificatele de depozit, oferta institutiilor de credit a depasit cu 5.000 de miliarde lei suma acceptata de banca centrala. BNR a fost dispusa sa plateasca o dobanda maxima de 19,8%.



In acelasi timp, BNR a oferit bancilor un depozit cu scadenta la o luna in valoare de 8.400 de miliarde lei. Banca centrala a reusit sa atraga numai 1.865 de miliarde lei, la dobanda anuntata de 20%.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO