Prima pagina

Israelul continua bombardamentele in Cisiordania si Gaza

22.05.2001, 00:00 17



Armata israeliana a ucis ieri doi palestinieni si a lansat noi atacuri cu elicopterele asupra unor cladiri din Gaza, violentele din regiune accentuandu-se continuu.

Fortele israeliene de aparare (IDF) au anuntat ca cei doi palestinieni au fost impuscati langa tabara de refugiati Bureij, in apropiere de granita cu Israelul, relateaza CNN.

Trupele statului evreu afirma ca au deschis focul asupra unor palestinieni care plasau dispozitive explozive in zona, in timp ce partea palestiniana a anuntat ca cele doua victime erau fermieri ce mergeau spre terenurile lor.

Cu cateva ore inainte, elicoptere militare israeliene au avariat o cladire din tabara de refugiati Jabalyia, din apropiere de Gaza, afirmand ca era vorba despre un atelier clandestin unde se faceau mortiere.

IDF a precizat ca 160 de mortiere au fost lansate din Gaza asupra unor tinte israeliene in ultimele luni, aceste proiectile fiind fabricate in mai multe cladiri din Gaza.

Insa seful securitatii orasului Gaza, generalul palestinian Abdel Razek Majaida, a acuzat Israelul ca loveste in mod intentionat zone de locuinte.

Patru palestinieni au fost raniti in urma atacului israelian asupra unei fabrici si unei cladiri a Fortei-17, insarcinate cu securitatea presedintelui Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, au informat serviciile de securitate palestiniene.

Elicoptere de lupta si unitati la sol au atins, de asemenea, zece case si o librarie, intr-o zona rezidentiala din Gaza, iar patru persoane ranite in explozii au fost internate pentru ingrijiri medicale.

O alta cladire a securitatii nationale palestiniene a fost tinta unei rachete israeliene, dar aceasta a cazut pe un teren agricol din apropiere.

Raidurile de ieri dimineata vin la doar o zi dupa ce tirurile lansate de tancurile israeliene au lovit casa sefului securitatii palestiniene din Cisiordania, colonelul Gibril Rajoub.

Cinci dintre garzile de corp ale lui Rajoub si colonelul insusi au fost ranite usor in urma atacului. Israelul afirma ca a fost vorba despre riposta in urma unui schimb de focuri inregistrat la nord de Ramallah, dar Autoritatea Palestiniana a condamnat "acest atentat foarte bine planificat si premeditat impotriva colonelului Rajoub si a familiei sale".

Ieri urma sa fie dat publicitatii raportul Comisiei Mitchell, conduse de fostul senator american George Mitchell, asupra violentelor ce au inceput in septembrie anul trecut, documentul cerand o incetare imediata a ostilitatilor de ambele parti si recomandand inghetarea construirii de colonii evreiesti in Cisiordania si Gaza.

O forma preliminara a acordului a fost prezentata israelienilor si palestinienilor la inceputul lunii, raspunsurile scrise ale ambelor parti fiind incluse in documentul final.

Coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana, unul dintre autorii raportului, a declarat ca spera ca eforturile coordonate al comunitatii internationale sa aduca o solutie pentru iesirea din actuala situatie violenta.

Vicepresedintele american Dick Cheney si-a exprimat optimismul asupra faptului ca raportul va asigura modalitati de revenire la procesul de pace.

O parte a politicienilor americani, in special tabara democrata, au cerut Casei Albe sa se implice mai activ in Orientul Mijlociu, dar Cheney afirma ca administratia de la Washington face deja acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels