Prima pagina

La ce companie de asigurari din top 10 se uita OTP?

03.06.2004, 00:00 12

Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, care a cumparat  RoBank in aprilie, prospecteaza in acest moment primele zece companii de pe piata romaneasca a asigurarilor pentru o achizitie.
Reprezentantii bancii si-au exprimat chiar de la achizitia Robank, in aprilie, intentia de a investi si in industria asigurarilor din Romania, fie intr-o achizitie, fie intr-o noua companie. Intre timp, ungurii s-au hotarat sa cumpere o companie de asigurari generale din top 10, conform unor surse de pe piata asigurarilor.
Oficiali ai bancii se afla chiar in aceste zile in Romania pentru a strange informatii. Reprezentantii bancii nici au facut nici un fel de comentariu asupra intentiei de achizitie.
Banca OTP a anuntat un program foarte amibitios de investitii in Romania pentru urmatorii ani, de circa 100 milioane de euro, in plus fata de cele 45 milioane de euro investite pentru achizitia RoBank.
Trecand in revista companiile de pe piata asigurarilor generale, doar cinci companii, si anume Asiban, Ardaf, Asirom, BCR Asigurari si Astra, mai au capital romanesc, deci ar putea fi o eventuala tinta de preluare pentru OTP.
Celelalte cinci, si anume Allianz-Tiriac, Omniasig, Unita, Generali si AIG Romania, sunt controlate fie de grupuri de asigurari foarte mari din strainatate, care au planuri de dezvoltare, fie de fonduri de investitii (cazul Omniasig), care inca este putin probabil sa fie dispuse sa vanda. Mai ales in conditiile in care Omniasig a achizitionat ea insasi doua companii mai mici de pe piata in ultimele trei luni.
Dintre companiile romanesti, Astra si BCR Asigurari pot fi, foarte probabil, excluse de pe lista OTP. In cazul Astra, reprezentantii companiei au afirmat in repetate randuri ca nu sunt dispusi sa vanda si ca duc o politica de dezvoltare a companiei, iar BCR Asigurari este legata ombilical de banca mama, BCR, aflata in curs de privatizare.
Mai raman Asirom, Ardaf si Asiban. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Asiban si cei ai Ardaf au declarat ca nu stiu nimic despre o asemenea intentie a bancii ungare. Reprezentantii Interagro, actionarul majoritar al Asirom, n-au putut fi contactati ieri pentru comentarii. Ardaf este detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender. Asiban, controlata de patru banci (BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC).
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO