Prima pagina

La Fantana se extinde: vrea sa vanda apa in Serbia

05.02.2004, 00:00 26



Inca insuficient de eficiente sau puternice financiar pentru a incerca extinderea in vest, multe companii romanesti si-au indreptat atentia in ultimul an catre Balcani. Daca in multe din cazuri planurile de incepere a afacerilor in Serbia, Bulgaria sau Croatia au ramas pe hartie, exista si companii care si-au facut curaj.



Una din acestea este La Fantana, sau mai precis actionarii sai, omul de afaceri Cristian Amza si fondul de investitii suedez Oresa Ventures, care s-au hotarat sa investeasca circa 4 milioane de dolari pentru a porni o companie de livrare a apei prin sistemul water cooler si in Serbia.



Compania se va numi La Fontana si va functiona pe aceleasi principii care au facut din societatea similara romaneasca liderul pietei de profil, cu o cifra de afaceri de 9 milioane de dolari in 2003.



"Am decis sa investim in Serbia pentru ca este singura piata de water coolere din Europa care indeplineste doua conditii esentiale pentru un start up antreprenorial reusit: nu are nici un jucator care domina piata si nici investitori strategici de talie mondiala (Danone, Coca Cola, Nestle - n.r.) prezenti. In plus, numarul de water coolere de pe piata este estimat la 3.000, fata de 15.000 in Croatia, 20.000 in Romania sau chiar 300.000 in Polonia. Potentialul este deci foarte mare", a declarat pentru ZF Cornel Marian, reprezentantul fondului de investitii Oresa Ventures.



Fondul detine in prezent circa 85% din La Fantana, restul actiunilor apartinand lui Cristian Amza, directorul general si fondatorul companiei.



La Fantana a ajuns sa detina circa 75% din piata romaneasca de water coolere in urma unor investitii de circa 10 milioane de dolari in capacitatea de productie si imbuteliere, forta de vanzari, flota de distributie si publicitate. Sursele de finantare au fost aporturile actionarilor (circa 4,5 milioane dolari), creditele bancare si leasingul.



"Vom aplica, in principiu, aceeasi formula si in Serbia. Chiar daca potentialul este mare, vrem sa crestem in pasi marunti, dar siguri. Estimam ca vom ajunge sa instalam 10.000 de water coolere in urmatorii 3 - 4 ani, ceea ce ar duce cifra de afaceri la 5 - 6 milioane de dolari anual", a precizat Marian.



La Fontana va incepe livrarea de water coolere in luna aprilie a acestui an. Directorul general va fi roman, restul salariatilor (cateva zeci in primul an) urmand sa fie sarbi.



Compania va forma si un joint venture cu o societate sarba de ape minerale pentru partea de productie si imbuteliere.



Oresa Ventures a investit in cele doua companii, din Romania sau Serbia, pentru a le duce in pozitia de lider de piata in ambele tari si a le vinde apoi catre unul din investitorii strategici (Coca Cola, Nestle, Danone) interesati sa se extinda in zona.



"Industria de livrare a apei prin sistem water cooler a devenit foarte dinamica in ultimii ani, mari grupuri internationale din domeniul alimentar extinzandu-se puternic si in aceasta afacere. De aceea, cred ca este o chestiune de timp pana investitorii strategici vor veni sa cumpere in Balcani", considera Cornel Marian.



Reprezentantul Oresa spune ca o companie care sa domine piata mai multor tari balcanice ar putea fi vanduta in conditii mult mai avantajoase.



"Ne-am uitat si la piata Croatiei, unde exista deja doi jucatori mari. Am renuntat insa la varianta extinderii pe aceasta piata", afirma Marian.



Chiar daca doi lideri de piata, in tari diferite, pot fi vanduti mai bine impreuna, Cornel Marian estimeaza totusi ca momentele exiturilor vor fi diferite pentru La Fantana si compania "omolog" din Serbia. Oresa Ventures a intrat in afacerea La Fantana in 2000.



"Cred ca exitul nostru din La Fantana va avea loc in urmatorii doi ani. Este posibil insa ca acesta sa fie partial, pentru ca firma este inca tanara iar cumparatorul ar putea dori sa ramanem in postura de actionar", spune Cornel



Marian.



Oresa Ventures este unul din cele mai active fonduri de investitii din Romania, fiind principalul actionar al Flanco si La Fantana. Fondul a investit de asemenea in companii precum Brewery Holdings, Motoractive, Churchill Media sau Medicover, la care si-a vandut insa participatiile.



Principalul actionar al Oresa Ventures este omul de afaceri suedez Jonas af Jonchick, fondatorul grupului Oriflame. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO