Prima pagina

Lafarge si-a depasit planul de afaceri

10.03.2004, 00:00 17



Cel mai mare producator de ciment din lume, grupul francez Lafarge si-a depasit anul trecut propriile previziuni pentru piata romaneasca, raportand o cifra de afaceri de 159,7 mil. euro, peste nivelul bugetat de 150 mil. euro. Fata de 2002, cresterea a fost de 20% in lei. In euro, Lafarge si-a conservat nivelul afacerilor, data fiind ascensiunea puternica a monedei europene.



Piata cimentului a crescut cu circa 5% in 2003, oficialii Lafarge prognozand pentru 2004 o usoara incetinire a ritmului de crestere la 4%.



"Un element important" al evolutiei cifrei de afaceri Lafarge in Romania, spun reprezentantii grupului, a fost vanzarea afacerii cu var la finele anului trecut catre grupul Simcor Oradea, in cadrul unei tranzactii estimate pe piata la circa 5 mil. euro.



Lafarge controleaza aproximativ o treime din piata interna a cimentului, estimata la vanzari de circa 5 mil. tone in 2003, adica o valoare medie de 250 - 260 mil. euro. Operatorul francez concureaza foarte strans cu grupul german HeidelbergCement si elvetienii de la Holcim. Lafarge realizeaza si exporturi catre piete din Europa mediteraneana si Africa.



Lafarge Romcim, cea mai importanta companie detinuta de grup in Romania, avea dupa primele noua luni ale anului trecut vanzari de peste 97 mil. euro. In 2002, compania a avut un profit net de 24,8 mil. euro la o cifra de afaceri de 127 mil. euro, potrivit standardelor romanesti de contabilitate.



Lafarge are trei fabrici de ciment in Romania la Medgidia, Hoghiz (jud. Brasov) si Targu Jiu. Pe langa acestea, mai activeaza prin intermediul Lafarge Agregate Betoane si a unicului producator de gips carton Lafarge Arcom Gips, din actiunile caruia detine 90%, restul apartinand firmei de constructii Arcom SA Bucuresti.



Lafarge a cumparat in 1997 pachetul majoritar al producatorului de ciment Romcim de la fostul Fond al Proprietatii de Stat (actualul APAPS), investitia sa de capital pana acum depasind 300 mil. euro. Programul de investitii stabilit cu autoritatile in cazul Lafarge Romcim a fost completat, finalizat si depasit in 2003 pentru un volum total postprivatizare de 138,9 mil. $, ceea ce reprezinta o depasire cu circa 8 mil. $ fata de prevederile contractuale, sustin reprezentantii Lafarge. Acestia adauga ca investitiile pentru mediu sunt de circa 40 mil. euro, adica o treime din investitiile industriale realizate. Pentru 2004, cheltuielile de capital pentru investitii interne si dezvoltare externa vor fi mai mari decat cele de anul trecut, fiind orientate spre protectia mediului, optimizarea dispozitivului industrial si informatizarea sistemelor de operare fiecarui domeniu de productie. Lafarge are in prezent 1.800 de angajati in Romania.



Global, grupul Lafarge are vanzari de peste 13 mld. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels