Prima pagina

Leasingul auto nu mai este de ajuns

30.01.2004, 00:00 24



Piata leasingului din Romania se afla anul acesta in fata unei pietre de incercare: leasingul auto a ajuns la un nivel maxim, iar pentru a isi dezvolta afacerile si implicit profiturile, companiile de leasing trebuie sa atace si alte segmente cu potential, precum leasingul pentru echipamente sau cel imobiliar.



"Anul 2004 va fi crucial pentru multe companii de leasing. O mare competitie va incepe in viitorul apropiat si trebuie sa fim pregatiti. Este evident ca bancile vor fi cel mai important furnizor de contracte de leasing. Pe de alta parte vor ramane <vanzatorii>, adica acele companii care isi finanteaza vanzarile prin intermediul propriilor companii de leasing. Insa multe dintre companiile de leasing vor disparea" este de parere Jean Paul Decrock, directorul general al BRD Sogelease, societatea de leasing a grupului BRD Groupe Societe Generale. El spune ca in 2004 se va manifesta o segmentare clara a leasingului in Romania, in functie de piata careia i se adreseaza. "<Vanzatorii> si companiile de leasing afiliate bancilor nu au si nu pot avea aceleasi interese cand vine vorba de piata de leasing si chiar de dezvoltarea economica in Romania" spune directorul general al companiei care, alaturi de alte trei companii de leasing afiliate unor banci s-au retras anul trecut din Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).



Oficialii ASLR sustin la randul lor intensificarea concurentei, insa cred ca acest lucru se va petrece mai degraba pe termen mediu.



"Cred ca accentuarea concurentei se va petrece incepand cu anul 2007, cand companiile de leasing afiliate bancilor vor deveni departamente distincte in cadrul acestor banci si se vor concentra asupra leasingului financiar" este de parere Cornel Coca Constantinescu, presedintele ASLR.



Potrivit acestuia, dezvoltarea segmentului de leasing pentru echipamente se va face in cea mai mare proportie prin intermediul societatilor de leasing afiliate bancilor.



"Este normal sa se intample asa, deoarece vorbim de valori mari de finantare si aceste companii sunt cele care pot finanta astfelde volume" adauga Constantinescu.



In prezent, automobilele reprezinta la nivelul pietei de leasing 90% din totalul contractelor.



"Automobilele reprezinta doar 60% din portofoliul unei companii afiliate unei banci, precum BRD Sogelease, iar cea mai mare parte dintre autovehiculele finantate nu sunt autoturisme, ci vehicule comerciale. In plus, 40% din portofoliul de contracte al BRD Sogelease este reprezentat de echipamente medicale cele destinate constructiilor sau cele din domeniul IT" a mai spus Decrock.



In conditiile dezvoltarii concurentei, s-ar putea, spun analistii, ca jucatorii mici de pe piata leasingului, sa fie absorbiti sau sa dispara.



"Este posibil ca unele firme de leasing sa se confrunte cu cazuri severe de insolvabilitate a utilizatorilor, ca urmare a asumarii unor riscuri de creditare ridicate/necontrolate. Exista jucatori care, in scopul dobandirii unei cote de piata, au acordat finantari fara discernamant oricui (fara o analiza de risc minimala) si in orice conditii (avans 0%, perioade de gratie). In domeniul leasing-ului situatiile de neplata te lovesc rar, dar cand te lovesc, le resimti din greu. Vor fi jucatori (cei mari) care vor fi in masura sa absoarba asemenea socuri, altele vor suferi pierderi imposibil de asimilat" apreciaza Stefan Coroianu, directorul general al uneia dintre cele mai mari companii de leasing independente (neafiliate vreunei banci, importator sau dealer de autombile) de pe piata romaneasca din punct de vedere al volumului de contracte incheiate, Motoractive.



Potrivit analistilor, piata romaneasca de leasing (valoarea totala a contractelor incheiate) a ajuns anul trecut a 1,2-1,3 miliarde euro. Potentialul este insa mult mai mare, fiind estimat la 4-5 miliarde euro, insa pentru a ajunge la o astfel de valoare trebuie sa se dezvolte toate domeniile pietei, mai ales echipamentele industriale si segmentul imobiliar, nu doar automobilele.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO