Prima pagina

Lehman Brothers a pierdut 7,7 mil. euro pe Impact

11.09.2008, 19:38 15

Banca americana de investitii Lehman Brothers a pierdut 7,7 milioane de euro din investitia facuta in cadrul dezvoltatorului imobiliar Impact, in cadrul caruia detine 3% din actiuni. In ultimul an Impact a pierdut pe bursa 80%, valoarea investitiei facute de Lehman in vara anului trecut scazand de la 9,6 milioane de euro la 1,9 milioane de euro.
Lehman, a patra mare banca de investitii din Statele Unite, trece prin cea mai neagra perioada din istoria sa, actiunile bancii pierzand 45% in sedinta de marti si fluctuand puternic in cea de miercuri.
Pentru a ii linisti pe investitori, conducerea bancii a fost nevoita sa anunte rezultatele financiare cu o saptamana mai devreme si sa accelereze procesul de restructurare.

Lehman a inregistrat in trimestrul trei pierderi de 3,9 miliarde de dolari (2,7 mld. euro), cu mult peste estimarile analistilor, care se ridicau la 2,2 miliarde de dolari.
"Este o perioada grea pentru intreaga industrie si una dintre cele mai dure din istoria firmei noastre", a declarat Richard Fuld, directorul executiv al bancii, unul dintre cei mai longevivi bancheri de pe Wall Street, el conducand firma inca din 1993.
Scaderea dramatica a actiunilor a venit pe fondul incheierii fara rezultat a discutiilor cu Korea Development Bank, care ar fi trebuit sa cumpere pachetul de control in cadrul bancii pentru aproximativ 6 miliarde de dolari.
Primele zvonuri despre problemele Lehman Brothers au aparut in martie, imediat dupa ce Bear Stearns a fost preluata de catre JPMorgan. De atunci, banca se chinuie sa isi revina si a fost nevoita sa realizeze o majorare de capital de 4 miliarde de dolari si sa schimbe o parte insemnata a top managementului.

TITL: Inca o banca americana se scufunda

Prabusirea cu aproape 50% a actiunilor bancii de investitii americane Lehman Brothers in ultimele doua sedinte bursiere i-a determinat pe oficialii bancii americane sa ia masuri disperate pentru a recastiga increderea investitorilor. Astfel, banca de investitii, a patra ca marime in SUA, a anuntat mai devreme cu o saptamana rezultatele financiare pe trimestrul trei si planul de a vinde pachetul majoritar in cadrul diviziei de management al activelor. Lehman a inregistrat in trimestrul trei pierderi de 3,9 miliarde de dolari (2,7 mld. euro), cu mult peste estimarile analistilor, care se ridicau la 2,2 miliarde de dolari. Ca urmare a anuntului, actiunile bancii crescusera cu 7% la o ora dupa deschiderea bursei de la New York. "Este o perioada grea pentru intreaga industrie si una dintre cele mai dure din istoria firmei noastre", a declarat Richard Fuld, directorul executiv al bancii, unul dintre cei mai longevivi bancheri de pe Wall Street, el conducand firma inca din 1993. Scaderea dramatica a actiunilor a venit pe fondul incheierii fara rezultat a discutiilor cu Korea Development Bank, care ar fi trebuit sa cumpere pachetul de control in cadrul bancii pentru aproximativ 6 miliarde de dolari. Primele zvonuri despre problemele Lehman Brothers au aparut in martie, imediat dupa ce Bear Stearns a fost preluata de catre JPMorgan. De atunci, banca se chinuie sa isi revina si a fost nevoita sa realizeze o majorare de capital de 4 miliarde de dolari si sa schimbe o parte insemnata a top managementului. Lehman Brothers a intrat in urma cu un an pe Bursa de la Bucuresti, unde a achizitionat un pachet de 3% din actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact pentru circa 9,6 milioane de euro. Tranzactia s-a realizat prin intermediul Lehman Brothers Real Estate Partners (LBREP), divizia de investitii imobiliare a bancii de investitii americane. In ultimul an actiunile Impact au pierdut circa 80% din valoare, iar valoarea participatiei Lehman Brothers a scazut cu circa 7,7 mil. euro, pana la 1,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels