Prima pagina

Logan ridica afacerile Michelin

12.07.2005, 20:49 11

Filiala din Romania a celui mai mare producator de anvelope din lume, Michelin, a ajuns anul trecut la afaceri de 143 de milioane de euro, valoare superioara estimarilor pe care oficialii grupului francez le avansau la inceputul anului.

"Suntem furnizori pentru modelul Logan, iar vanzarile peste asteptari inregistrate de acest model s-au tradus in vanzari peste asteptari si pentru noi", spune Cristina Hanganu, director de comunicare la Michelin Romania.

Ea spune ca trendul de crestere a vanzarilor Michelin Romania se va mentine si in acest an, francezii urmand a se apropia de afaceri de 180 de milioane de euro.

"Estimam o crestere de 25% pentru acest an. La aceasta crestere va contribui pe de o parte modelul Dacia Logan, care continua sa inregistreze o cerere sustinuta, dar si faptul ca am inceput sa producem cord metalic (o componenta de baza in realizarea anvelopelor - n. red.)", explica oficialul Michelin Romania. In plus, cea mai mare parte a productiei Michelin Romania este destinata exportului.

Compania are in plan pentru perioada 2004-2005 investitii de 50 de milioane de euro, in principal in dezvoltarea capacitatii de productie de la cele doua fabrici ale sale, Silvania Zalau si Victoria Floresti, dar si in cresterea calitatii pentru a putea produce marci de anvelope din categoriile superioare. Alte 25 de milioane de euro urmeaza sa fie investite pana la orizontul anului 2007 in fabrica de cord metalic de la Zalau.

Michelin a intrat pe piata romaneasca in vara anului 2001 prin cumpararea a doua fabrici de anvelope ale grupului Tofan, Silvania Zalau si Victoria Floresti, alaturi de alte active ale grupului. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma a fost de 80 de milioane de dolari, bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.

Dintre concurentii la nivel mondial ai grupului francez, pe piata romaneasca mai detine activitati de productie si grupul german Continental, care a investit peste 120 de milioane de euro intr-o fabrica de anvelope la Timisoara.

Italienii de la Pirelli au anuntat la randul lor ca vor investi 150 de milioane de euro in doua fabrici la Saltina, de cord metalic si de anvelope de inalta performanta. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO