Prima pagina

Lupta greilor pentru achizitia afacerii Credisson

Lupta greilor pentru achizitia afacerii Credisson
12.01.2005, 00:00 9


Pe ultima suta de metri, alti doi investitori strategici puternici si-au anuntat interesul si incearca sa recupereze terenul - Sofinco (parte a grupului financiar francez Credit Agricole) si GE Capital, divizie a celei mai mari companii din lume din punct de vedere al valorii de piata - General Electric (SUA).
Vanzarea Credisson s-ar putea face pana la primavara, valoarea tranzactiei fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.
Afacerea Credisson a fost pornita in urma cu aproximativ trei ani prin externalizarea activitatii de credit de consum din Flanco, proprietarii acesteia fiind acum fondul de investitii suedez Oresa Ventures cu 80% din actiuni, respectiv fondatorul Flanco - Dan Andronescu, cu 20%.
Andronescu si directorul operatiunilor Oresa in Romania, Cornel Marian nu au dorit sa comenteze informatiile.
Acestia au avut anul trecut angajate discutii pentru intrarea in afacere a unui alt investitor financiar - fondul de investitii polonez Polish Enterprise Fund, care ar fi urmat sa detina 41% din Credisson in urma unei tranzactii in valoare de 9 milioane euro, care ar fi implicat pretul pe pachetul de actiuni si o majorare de capital. In final, intrarea fondului de investitii polonez in afacerea Credisson nu s-a mai produs, tocmai pe fondul apetitului in crestere din partea investitorilor strategici.
Credisson este prima companie de consumer finance din Romania si a fost infiintata datorita conditiilor macroeconomice favorabile (stabilizarea cursului monedei nationale si scaderea dobanzilor) si potentialului de crestere al pietei, devenind treptat un finantator comparabil cu o banca de talie medie.
Practic, fiecare dintre potentialii cumparatori ai Credisson si-au stabilit ca obiectiv intrarea in acest an pe piata de profil din Romania, pe care o considera foarte atractiva in acest moment, apreciaza surse de pe piata.
Volumul de finantari acordat de catre Credisson International SRL a trecut anul trecut de 105 milioane euro, potrivit unor estimari, iar cifra de afaceri realizata a ajuns la 12 - 12,5 milioane euro. In 2003, compania a raportat un profit net de 6,2 milioane euro la o cifra de afaceri de 7,9 milioane euro. Pentru 2004, este estimata o rata de profit mai mica fata de cea din anul anterior.
Ungurii de la OTP Bank au intrat pe piata romaneasca in vara anului trecut prin achizitia bancii RoBank si si-au anuntat intentia de a construi in Romania o structura de grup financiar integrat, care sa acopere toate segmentele de servicii financiare prin pachete de produse si sisteme de distributie combinate. Dupa cumpararea RoBank pentru 47,5 mil. $ (40 mil. euro), oficialii OTP au anuntat ca vor fi facuti pasi pentru extinderea operatiunilor locale pe piata asigurarilor, a leasingului si a fondurilor de investitii.OTP dispune de active care echivaleaza cu aproximativ 85% din intregul sistem bancar si a mai facut in ultima vreme achizitii, ultima pe lista fiind Nova Bank din Croatia.
O alta companie care cunoaste bine piata locala este General Electric, care a tatonat in ultimii ani Romania pentru a identifica oportunitati de afaceri. Investitia GE pe piata locala nu depaseste 15 mil. $, GE Capital avand o participatie de 8,5% in Banc Post si deruland contracte de cumparare de produse romanesti de pana la 60 mil. $ pe an.Directorul General Electric pentru Romania si Europa de Sud - Est, Dan Ionescu nu a dorit sa faca niciun comentariu pe marginea acestui subiect.
BNP Paribas, AIG si Sofinco Credit Agricole dispun de asemenea portofolii puternice in domeniul consumer finance in Europa si doresc o extindere pe pietele cu o rata promitatoare de crestere, printre care si Romania, mai spun sursele citate.Credit Agricole a cumparat recent o alta afacere de consumer finance in Polonia, Lukas, pentru care a platit peste 200 mil. euro, afacere dezvoltata de catre Enterprise Investors, compania care administreaza fondul de investitii Polish Enterprise Fund.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels