Prima pagina

Luptatori pro-ceceni au deturnat un autobuz in Caucaz

01.08.2001, 00:00 15



Peste 30 de oameni erau tinuti ostatici ieri de persoane inarmate, despre care se crede ca sunt separatisti ceceni, intr-un autobuz deturnat in apropierea unui aeroport din sudul Rusiei.

Rapitorii au deturnat autobuzul, cu circa 40 de persoane la bord, in apropierea capitalei regionale Stavropol, la ora locala 07.00 (03.00 GMT). Ulterior, 14 persoane, printre care si cativa copii, au fost eliberati, relateaza BBC.

Atacatorii, care se pare ca sunt inarmati cu o mitraliera, o grenada de mana si peste un kilogram de explozibil TNT, au impuscat doua persoane si au ordonat deplasarea catre aeroportul din localitatea Mineralnai Vodai. Ei cer eliberarea a cinci ceceni condamnati pentru deturnarea unui autobuz in 1994 in aceeasi regiune.

La fata locului se afla o echipa de trupe antiteroriste, iar autoritatile au inceput negocierile, dar indicatiile de la Moscova sunt clare: nu se vor face concesii si se va evita pierderea de vieti omenesti.

Desi au existat informatii privind lansarea unei operatiuni militare de eliberare a ostaticilor, politia locala a precizat ca negocierile au prioritate si vor continua.

In incidentul din mai 1994, patru persoane inarmate au deturnat un autobuz cu 29 de persoane la bord, inclusiv copii, profesori si parinti.

Ostaticii au fost eliberati in schimbul unei rascumparari de cateva milioane de dolari, rapitorii fugind in Cecenia cu un elicopter. Autoritatile ruse au prins trei dintre atacatori si l-au omorat pe al patrulea.

aeful politiei locale a fost ranit prin impuscare in timp ce discuta cu rapitorii, iar unul dintre soferi autobuzului a fost si el ranit si aruncat din vehicul. Potrivit unor informatii neconfirmate, autobuzul a fost deturnat de doua persoane inarmate.

Presedintele rus Vladimir Putin, aflat in statiunea Soci, de pe malul Marii Negre, unde se pregaste pentru un summit al CSI, este tinut permanent la curent cu evolutia situatiei.

Deturnarea a fost condamnata si de conducerea rebelilor ceceni, un purtator de cuvant al presedintelui separatist Aslan Mashadov afirmand ca orice actiune indreptata impotriva civililor rusi este a€oinacceptabila".

Orasul Mineralnai Vodai (In traducere Ape Minerale), situat la circa 900 km sud de Moscova, este o populara statiune din Muntii Caucaz. Situata in apropierea granitei cu Cecenia, localitatea a fost scena mai multor deturnari de autobuze si atentate cu bomba in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO