Prima pagina

Magnetul pensiilor private obligatorii a atras 3 milioane de clienti in primele 3 luni

Magnetul pensiilor private obligatorii a atras 3 milioane de clienti in primele 3 luni

Click pentru imaginea intreaga

18.12.2007, 18:52 12

Aproximativ 330.000 de clienti au aderat la fondurile de pensii private numai in ultimele doua saptamani, potrivit datelor colectate de ZF de la cele 18 companii de pensii.
Toti cei peste trei milioane de clienti ai pensiilor obligatorii vor deveni de anul viitor investitori indirecti pe Bursa. Fondurile de pensii vor colecta anul viitor contributii de 250-300 mil. euro, dintre care 20%-25% (adica 50-75 de milioane de euro) ar putea ajunge sub forma de plasamente pe Bursa. Aceasta ar insemna ca inca din primele luni de colectare a contributiilor ar putea intra la Bursa cate 5-6 mil. euro fonduri noi dinspre pensiile private.
Numarul de 330.000 de clienti raportati ieri este cel mai mic dintre toate cele sase raportari bilunare de pana acum, semn ca vanzarile de pensii incetinesc puternic, pe masura ce piata se epuizeaza, iar sarbatorile de iarna fac sa scada interesul pentru aceste produse. Numarul total de clienti de pe piata s-a apropiat ieri de pragul de trei milioane, mult peste asteptarile anterioare ale pietei.
In urma cu doar sase luni, estimarile companiilor aratau ca aproximativ 2,5 milioane de clienti ar putea fi atrasi in cele patru luni de aderare initiala (17 septembrie - 17 ianuarie), cele mai optimiste prognoze oprindu-se insa la 2,8 milioane de clienti.
Acum insa, dupa trei din cele patru luni de aderare initiala, clientii care au semnat deja pentru pensia obligatorie sunt aproape trei milioane, iar liderii pietei estimeaza ca numarul total ar putea ajunge la 3,5 milioane de aderenti la fondurile de pensii pana la finele lunii ianuarie 2008. "Rezultatul este foarte bun, mult peste asteptarile anterioare. In urmatoarea perioada estimam o activitate foarte redusa a fondurilor de pensii, iar la ultima raportare e posibil sa avem inca circa 300.000 de clienti. Probabil ca piata va ajunge undeva la 3,2-3,3 milioane de clienti", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii Private (CSSPP).
Romania a devenit deja a doua piata de pensii private obligatorii din regiune (dupa numarul de participanti), in urma Poloniei (peste 13 milioane de clienti), dar in fata Ungariei (2,8 milioane de clienti).
Campania de aderare la pensiile obligatorii este deja considerata un succes, atat de catre oficiali, cat si de catre jucatorii de pe piata. Statisticile anterioare arata ca aproape 40% dintre clientii care aderasera in primele doua luni faceau parte din segmentul optional de varsta (35-45 de ani), ei fiind cei care au dus piata mult peste asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO