Prima pagina

Mall-urile si imobilele de birouri au crescut piata constructiilor cu 18%

01.11.2005, 19:42 57

Explozia proiectelor de pe piata imobiliara, atat centre comerciale, cat si proiectele de birouri, au dus intreaga piata a constructiilor la o valoare de peste 2,55 miliarde euro pe primul semestru, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.

In lei, cresterea pietei de profil a fost de 18%, cu mult peste asteptarile initiale ale unora dintre jucatori, care estimau o rata de crestere de numai 8 - 10% in acest an.

Daca firmele mari de constructii se asteptau ca infrastructura sa fie motorul pietei in acest an, iar altii mizau pe constructia de case, valurile de investitori din afacerile office & commercial au rasturnat statisticile.

Proiectele de anvergura de pe piata marilor orase precum Charles de Gaulle Plaza, America House, Bucharest Business Park din Bucuresti sau Polus Center din Cluj, precum si extinderea lanturilor comerciale Metro, Carrefour, Praktiker, Selgros, Kaufland sau Cora au miscat piata de profil.

Segmentul cladirilor nerezidentiale nou construite, care include hypermarketuri, supermarketuri, mall-uri sau imobile de birouri, a avut o crestere de 40% in lei, peste celelalte tipuri de constructii noi - cladirilor rezidentiale (case, vile, apartamente la bloc) cu o rata de crestere de numai 13% sau constructii ingineresti (lucrari cai ferate, drumuri rutiere, aeroporturi), cu 14%, conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica.

"Lucrarile de constructii nerezidentiale s-au extins si acest trend va continua si in urmatorii doi ani", spune Roxana Gavril, directorul de marketing al companiei de constructii Alpine SA, care executa lucrari pentru extinderea retelelor Praktiker, divizia de bricolaj a grupului german Metro, sau Kaufland, mai nou intrat pe piata. "In primul semestru am inceput lucrarile pentru doua magazine Kaufland in Hunedoara si in Cluj", mai spune Roxana Gavril, care adauga ca tocmai au fost finalizate lucrarile la magazinul Praktiker din Craiova.

Compania estimeaza pentru acest an o majorare a cifrei de afaceri de pana la 15%. Pe oportunitatile de pe piata imobiliara au mizat in Romania si mari companii de constructii din lume, cum este cazul francezilor de la Vinci. Ei au construit centrul comercial Orhideea, care include un hypermarket Carrefour, aceeasi reteta aplicand-o in prezent in zona Baneasa. De asemenea, Vinci a construit turnul BRD din Piata Victoriei, actualul sediu al BRD - SocGen.

Firma franceza de constructii Herve a lucrat pentru Cora Granitul si Carrefour Militari.

Constructiile noi au ajuns sa detina cea mai mare pondere in ansamblul pietei, de circa 58% la finele primului semestru. Constructiile noi s-au majorat in prima jumatate a anului cu 33%, pana la 1,48 de miliarde de euro, conform INS.

Cladirile rezidentiale au ajuns in perioada mentionata la o valoare de 280 milioane de euro. Pe tipuri de lucrari, pe langa constructiile noi exista alte doua categorii - lucrari de reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente.

Lucrarile de reparatii capitale au realizat o majorare de 23%, pana la 410 milioane de euro, in timp ce lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 34%, pana la 660 milioane de euro.

Piata constructiilor din Romania a avut dupa 1990 o evolutie oscilanta, cu scaderi si cresteri de pana la 20% pe an, insa dupa 2000 s-a stabilizat.

Pentru acest an, piata de profil ar putea trece de 5 miliarde de euro, potrivit unor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO