Prima pagina

Managerii: Romania nu va fi pregatita economic sa adere la UE

17.05.2004, 00:00 7

Majoritatea top managerilor din Romania considera ca tara noastra nu va fi pregatita din punct de vedere economic sa adere la Uniunea Europeana, indiferent de data la care se va produce acest eveniment.
Potrivit unui sondaj realizat de EurActiv, portal in politici europene cu sediul central la Bruxelles, intitulat "100 de manageri de top despre efectele aderarii", doar 57% din cei chestionati mizeaza pe 2007 ca data a aderarii, iar o treime crede ca 2009 este data cea mai probabila.
Cu toate acestea, 80% din repondenti au declarat ca nu cred ca Romania va fi pregatita economic sa adere la niciuna dintre datele mentionate, ci mult mai tarziu.
Majoritatea covarsitoare a managerilor de top, respectiv 90%, spune ca principala problema care in calea acceptarii Romaniei in Uniune o reprezinta coruptia. Acesteia i se adauga birocratia excesiva si problemele justitiei.
"Suntem realisti, nimeni nu se asteapta ca schimbarile radicale sa aiba loc peste noapte, dar trebuie sa existe un proces logic si de durata, nu poti imbunatati prestatia politica fara a lupta credibil si eficient importiva coruptiei, iar imbunatatirea climatului de afaceri este imposibla fara reducerea birocratiei, imbunatatirea formularii de politici si capacitati administrative", a comentat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Sondajul a mai aratat ca parerile sunt impartite in ceea ce priveste costurile care vor creste ca efect al integrarii. Astfel, jumatate din top manageri spun ca vor creste semnificativ costurile cu resursele umane, iar 43% estimeaza costuri mai mari cu taxele, impozitele si alte contributii bugetare. Alaturi de acestea au mai fost mentionate costurile de productie, cele administrative si cele cu investitiile.
La capitolul "beneficii ale aderarii", pe primul loc se situeaza cresterea investitiilor straine. "Efectele pozitive cele mai importante ale aderarii vor consta in cresterea investitiilor straine, dezvoltarea noilor tehnologii, noi oportunitati pe o piata unica. Se vor dezvolta comunicatiile, tehnologia informatiei, sectorul financiar si comertul", considera Silviu Hotaran, directorul general Microsoft Romania.
De altfel, majoritatea top managerilor intervievati cred ca sectorul financiar - bancar, serviciile si turismul se vor dezvolta spectaculos ca urmare a integrarii, iar jumatate din ei considera ca agricultura si industria grea vor avea de suferit.
La randul sau, Alexandru Dobrescu, directorul KLM Romania spune ca este favorabil sa activezi intr-un mediu in care principiile, regulile competitiei sunt clare versus mediul actual "in care principiile competitiei libere sunt incalcate prin ordonante al caror scop este, in general, acela de a crea exceptii, favorizand promovarea unor produse sau organizatii necompetitive".
In ceea ce priveste "efectele negative", competitia dura de pe noua piata da cele mai mari emotii managerilor. Scumpirea produselor si serviciilor, precum si cresterea costurilor unei afaceri, au fost urmatoarele nominalizate.
"Efectul defavorabil consta in concurenta foarte dura, cu operatori cu forta financiara si experienta mult mai mare decat operatorii romani", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO