Prima pagina

Marca Banca Romaneasca se pregateste sa iasa de pe piata

08.06.2005, 19:48 12

Dupa un an si jumatate de la preluarea Bancii Romanesti, National Bank of Greece (NBG) se pregateste sa-si impuna marca pe piata renuntand la numele si imaginea bancii achizitionate. Pana la jumatatea acestei luni urmeaza sa aiba loc unificarea Bancii Romanesti cu sucursala locala a NBG.

"Este un proiect dificil de schimbare a imaginii corporative pe care il realizam in toata regiunea. Facem studii pentru a vedea ce sa pastram si ce nu", a declarat pentru Ziarul Financiar Yiannis Pehlivanidis, vicepresedintele National Bank of Greece.

La randul sau, Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, considera ca marca Banca Romaneasca nu este foarte puternica pe piata desi exista din 1993. Apoi, culoarea galbena dominanta nu este proprie Bancii Romanesti, fiind intalnita si la Raiffeisen, o marca mult mai puternica.

Vicepresedintele NBG admite ca schimbarile la Banca Romaneasca ar fi putut evolua mai repede in cele 15 luni trecute de la preluare, insa este optimist dupa rezultatele din prima parte a acestui an. "Luna mai a adus o crestere extraordinara a creditului", afirma Pehlivanidis.

Andreas Maragkoudakis vorbeste de un plus de 16 milioane de euro la soldul creditelor imobiliare si de consum in luna mai.

Banca Romaneasca a ajuns la active de circa 520 de milioane de euro dupa patru luni din acest an, valoare dubla fata de aceeasi perioada din 2004. "Lucram dupa un plan de afaceri de trei ani care presupune o crestere organica foarte agresiva", a declarat Agis Leopoulos, directorul general pentru activitati internationale al grupului NBG. El spune ca prioritatile imediate sunt extinderea retelei de la 33 de unitati in prezent la 47 pana la sfarsitul anului, intrarea pe piata leasingului, reactivarea firmei de brokeraj Eteba si consolidarea societatii de asigurari Garanta.

In plus, pana la sfarsitul anului reteaua de bancomate urmeaza sa creasca de la 33 la 80, in paralel cu lansarea serviciilor de telefon banking si internet banking.

"Avem deja majoritatea componentelor unui grup financiar. Trebuie doar sa le inglobam intr-o structura solida in jurul bancii pentru a oferi o gama cat mai larga de servicii financiare", spune Agis Leopoulos.

Ambitia lui Andreas Maragkoudakis este recuperarea decalajului care separa NBG de Alpha Bank la nivelul cotei de piata, adica o distanta de la 2,4% la 2,9%.

National Bank of Greece este cel mai mare grup financiar elen cu active de circa 28 de miliarde de euro. Listate la New York Stock Exchange, actiunile sale au o valoare de piata de circa 9 miliarde de euro.

Oficialii NBG confirma ca au depus o oferta pentru preluarea Bancii Tiriac. Ei explica esecul discutiilor prin faptul ca omul de afaceri Ion Tiriac a insistat pentru realizarea unei fuziuni, spre deosebire de greci, care doreau controlul deplin. Acum managementul National Bank of Greece este rezervat in privinta unei achizitii alternative. Participarea la privatizarile BCR si CEC constituie doar o ipoteza teoretica, grupul inclinand spre varianta cresterii organice.

Andreas Maragkoudakis invoca existenta unei componente politice in cazul privatizarii BCR in timp ce structura si specificul CEC nu sunt tocmai pe placul grecilor de la National Bank of Greece. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO