Prima pagina

Masinile scumpe raman in voga

09.02.2004, 00:00 24



Masinile scumpe au fost anul trecut unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei auto romanesti. Daca in ansamblul lor, atat vanzarile din import, cat si cele de masini romanesti s-au stabilizat in jurul a 19-20%, masinile scumpe, adica cele al caror pret depaseste 40.000 de euro CIP (fara taxe) au inregistrat o crestere dubla, depasind 550 de unitati in aceeasi perioada.



Cantitativ masinile scumpe reprezinta doar un procent din piata totala de import, insa valoarea acestora nu este de loc neglijabila - peste 30 de milioane de euro, avand in vedere ca mai bine de un sfert dintre masinile scumpe depasessc ca pret 75-80.000 de euro valoric.



Daca la masini "ieftine" (de pana in 30-40.000 de de euro), romanii au inceput sa opteze tot mai mult pentru masini frantuzesti sau japoneze, cand vine vorba de masini scumpe "singurele masini adevarate sunt cele germane".



Mercedes a reprezentat anul trecut, la fel ca si in ultimii ani, cea mai bine vanduta marca de lux pe piata romaneasca, cu 194 de automobile, valoare apropiata de cea inregistrata in urma cu un an. De altfel, nava amiral a producatorului german, Mercedes S Klasse este de ani buni cel mai vandut model din segmentul masinilor de lux de pe piata romaneasca.



Alte marci germane, precum Audi, Porsche sau Volkswagen au beneficiat anul trecut de pe urma lansarilor de noi produse, crescandu-si volumele de vanzari de masini scumpe de cateva ori.



Volvo a intrat la randul sau in categoria selecta a prodcuatorilor care incep sa faca volume de vanzari pe segmentul masinilor scumpe, prin livrarea anul trecut a mult-apreciatului model tot-teren XC90.



La polul celalalt se afla BMW si Toyota, ambii producatori inregostrand scaderi ale vanzarilor in ceea ce priveste masinile scumpe, pe fondul lipsei de produse "proaspete" in oferta.



Un new-entry intre masinile scumpe vandute anul trecut in Romania este producatorul italian Maserati, care anul trecut a livrat 6 automobile, iar pentru anul acesta are deja comenzi duble. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO