Prima pagina

Maturizarea pietei locale IT a limitat cresterea Microsoft la 16% in ultimul an

05.08.2005, 20:33 18

Filiala din Romania a gigantului software american Microsoft a anuntat o crestere a veniturilor de 16% in anul fiscal 2005, incheiat la 30 iunie, in scadere fata de evolutia de 27% inregistrata in anul fiscal anterior.

Dupa ce in trecut cresterile au fost mult mai ridicate, chiar cu procente de peste 80%, ritmul s-a incetinit in ultimii ani, avand in vedere faptul ca afacerea s-a dezvoltat, iar piata IT s-a maturizat, au spus pentru ZF oficialii companiei. Totusi, pentru anul fiscal urmator (inceput la 1 iulie 2005), oficialii companiei mizeaza pe o crestere a veniturilor de aproximativ 25%. Ritmul mediu anual de crestere in cei noua ani de la deschiderea filialei Microsoft Romania a fost de 56%.

Politica Microsoft Romania nu permite anuntarea rezultatelor defalcate (cifra de afaceri sau profitul), in special din cauza reglementarilor din Statele Unite. Conform celor mai recente date publicate de Ministerul de Finante, Microsoft Romania a obtinut o cifra de afaceri de 348 mld. lei in 2003 (aproximativ 9,2 milioane de euro la cursul mediu anual).

Silviu Hotaran, care a devenit manager general pentru regiunea Europei de Sud-Est la Microsoft in urma cu un an, a anuntat ieri numirea in functia de director general al Microsoft Romania a lui Ovidiu Artopolescu. El a fost director interimar in perioada care a urmat numirii lui Hotaran in noua sa functie, in iunie 2004. Reprezentanta regionala a Microsoft include 20 de tari, printre care Romania, Slovenia, Croatia, Serbia si Bulgaria.

"Rata medie anuala de crestere in cei noua ani de la deschiderea filialei, la care se adauga contextul favorabil de crestere al Romaniei ca piata emergenta, imi da incredere ca vom continua ritmul ascendent", a spus Artopolescu.

Conform IDC, piata romaneasca de software a valorat 84 de milioane de dolari anul trecut (68 mil. euro la cursul mediu anual), iar in 2008 va ajunge la 134 milioane de dolari.

In perioada iunie 2004-iunie 2005, sectorul enterprise a crescut in ton cu intreaga afacere (16%), la fel ca si sectorul companiilor mici si mijlocii. Cele doua sectoare si-au impartit aproape in mod egal ponderea din totalul cifrei de afaceri - 47% de la clientii enterprise si 53% de la companiile mici si mijlocii.

Veniturile din servicii aproape s-au dublat - crestere de 95% fata de anul fiscal anterior, valoarea absoluta a tranzactiilor fiind de 2,3 milioane de dolari (1,9 mil. euro). Departamentul are in prezent 15 angajati, in crestere cu 40% in ultimul an. Printre proiectele importante enumerate de oficialii Microsoft s-au numarat colaborari cu Bancpost si BCR, precum si obtinerea unor prime contracte in sectorul utilitatilor, cu Distrigaz Sud, Distrigaz Nord sau Romgaz.

In privinta grupurilor de business care contribuie la realizarea veniturilor, cel mai mare ritm de crestere l-a avut grupul Microsoft Business Solutions Navision - 200%. Au urmat divizia de servere si instrumente de dezvoltare cu 42%, Windows Client cu 14% si aplicatiile Office - 5%.

Nu in ultimul rand, si vanzarile catre segmentul consumatorilor individuali au crescut semnificativ, spun oficialii Microsoft Romania. Aici, veniturile provin in principal din licentele de la sistemele de operare Windows de pe calculatoarele vandute prin reteaua de distributie. "Au crescut inclusiv vanzarile de laptop-uri cu software preinstalat", a spus recent Ovidiu Artopolescu. Este important ca exista tot mai multe calculatoare in piata, pentru ca astfel sunt stimulate vanzarile si pentru alte categorii de software, cum ar fi de exemplu aplicatiile de dezvoltare de noi programe soft, a mai spus oficialul Microsoft Romania.

Reprezentantii companiei au anuntat ca pregatesc noi tehnologii IT care vor fi incluse in versiunile aplicatiilor SQL 2005 (baze de date) si Visual Studio 2005 (unelte de programare), anuntate pentru toamna acestui an.

Conform unui studiu recent al companiei de cercetare a pietei IDC, pentru fiecare dolar din veniturile Microsoft in Romania, companiile care vand software sau hardware pe sisteme de operare Microsoft sau care ofera servicii pentru acestea genereaza alti 10 dolari.

De asemenea, oficialii companiei au prezentat si rezultatele obtinute de studentii romani participanti la competitii internationale IT sponsorizate de Microsoft. In acest an, romanii s-au intors acasa cu premii a caror valoare totala a atins 38.000 de dolari (31.000 euro). Printre proiectele concepute de ei care au fost premiate s-au numarat o aplicatie care permite construirea de proteze medicale inteligente (pentru retina, auz, locomotorii si cardiace), un dispozitiv cu ajutorul caruia pot fi monitorizate din balon zone geografice intinse (util in caz de catastrofa naturala pentru salvarea supravietuitorilor, de exemplu), un ursulet dotat cu camera de luat vederi pentru supravegherea copiilor mici, dar si un sistem de fluidizare a traficului cu ajutorul semafoarelor inteligente care dirijeaza circulatia in intersectii in functie de gradul de incarcare al arterelor rutiere.

Toate aceste proiecte reprezinta proprietate intelectuala romaneasca, a carei promovare constituie unul din obiectivele principale ale Microsoft Romania pentru anul fiscal urmator, spun oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels