Prima pagina

Merkel, cancelar intr-un guvern de larga coalitie fara Schroeder

11.10.2005, 19:52 13

Angela Merkel, cancelarul desemnat al Germaniei, va conduce un guvern de larga coalitie din care vor face parte crestin-democratii si social-democratii.

Provenita din randurile dreptei politice germane (CDU/CSU), Merkel (51 de ani) devine primul cancelar femeie din istoria Germaniei si intra in galeria destul de saraca a femeilor care conduc lumea. Actualul cancelar, social-democratul Gerhard Schroeder (SPD), la carma Germaniei vreme de sapte ani, iese din scena si nu va face parte din noul Cabinet.

Mai putin interesat de statistici, Bucurestiul a privit cu interes rezolvarea ecuatiei puterii la Berlin. Motivul este ca social-democratii au privit spre Bucuresti cu mai multa simpatie decat lasa sa se inteleaga ca o vor face crestin-democratii care l-au dat pe noul cancelar. Fie ca a fost vorba despre pregatirile de aderare ("nu suntem pregatiti"), despre banii acordati de UE ("sunt prea multi") reprosurile crestin-democratilor la adresa Romaniei au fost multe.

Merkel sustine ca Romania trebuie sa adere la UE doar atunci cand va fi pregatita, o perspectiva impartasita si de Schroeder, dar cu o nuanta foarte importanta: aderarea Romaniei nu poate fi amanata dincolo de 2008.

Relatiile Romaniei cu crestin-democratii germani nu au fost excelente niciodata, dovada raceala cu care predecesorul lui Schroeder, conservatorul Helmut Khol, a privit spre Bucuresti.

Insa modul in care se vor constitui noul guvern federal si majoritatea din Bundestag a linistit, intrucatva, temerile la Bucuresti. Opinia este ca social-democratii nu-i vor lasa pe crestin-democrati sa abandoneze Romania.

Potrivit fostului sef al diplomatiei si vicepresedinte al PNL, Teodor Melescanu, desemnarea Angelei Merkel la carma "marii coalitii" va avea un impact pozitiv asupra relatiilor germano-romane, tinand cont de similaritatea ideologica dintre noua putere de la Berlin si actuala coalitie guvernamentala din Romania.

El mai are un argument: "In opozitie, CDU s-ar fi putut opune ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, in contextul jocului putere-opozitie, insa acum CDU va trebui sa sustina ratificarea acestui tratat in Bundestag".

Fostul ministru de externe Mircea Geoana, actualmente presedinte al PSD, a declarat pentru ZF ca nici nu se pune problema ca Germania sa incalce cele convenite (a semnat alaturi de celelalte tari ale UE Tratatul de aderare), iar faptul ca social-democratii sunt in guvern va fi o garantie in plus: "Va exista un element de continuitate in relatia cu Romania".

Fostul premier Petre Roman crede ca noul guvern german se va concentra pe problemele interne ale tarii, iar chestiunile de politica externa vor fi de ordin secundar. Roman a spus pentru ZF ca raporturile externe ale Germaniei, indeosebi cele legate de UE, vor ramane neschimbate, iar prezenta social-democratilor in guvern este o garantie in plus in acest sens.



Seful Deutsche Bank, apropiat al noului cancelar

Unul dintre consilierii din umbra ai Angelei Merkel este Josef Ackermann, presedintele executiv al Deutsche Bank - cea mai mare banca germana si unul dintre investitorii care intentioneaza sa depuna o oferta pentru preluarea BCR.

La randul sau, Angela Merkel a sustinut public programul de concedieri agresive al lui Ackermann, considerand ca acesta este singura solutie pentru a fi evitata preluarea Deutsche Bank de catre un concurent strain. Merkel a facut declaratii in favoarea bancherului si in 2004, in cursul scandalului Mannesmann, cand Ackermann a fost chemat in justitie. In lupta dura care se anunta pentru cea mai mare banca romaneasca, forta de lobby a Deutsche Bank ar putea fi consolidata in contextul in care Angela Merkel devine cancelar. Chiar daca pretul oferit conteaza in proportie de 90%, este de asteptat ca cele noua banci aflate in competitie sa foloseasca intreg arsenalul de care pot dispune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO