Prima pagina

Milionari la 29 de ani

Milionari la 29 de ani

Bogdan Putinica

26.07.2006, 20:29 125

Bogdan Putinica (29 de ani) si Bogdan Daniel (29 de ani) au vandut controlul companiei de software IP Devel catre Adecco Elvetia, cea mai mare firma din lume care ofera servicii de resurse umane.
Valoarea tranzactiei s-a cifrat la "cateva milioane de euro" pentru 76% din actiunile companiei romanesti, a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Putinica, directorul general si cofondator IP Devel.
Dupa semnarea tranzactiei, Putinica a ramas in posesia a 24% din actiunile IP Devel. Tranzactia va fi anuntata astazi intr-o conferinta de presa organizata de oficialii celor doua companii.
IP Devel a fost fondata in 2000 de catre Bogdan Putinica si Bogdan Daniel. De-a lungul timpului au mai primit actiuni din companie Andreea Putinica (sotia lui Bogdan Putinica), Daniel Turcanu si Liviu Georgescu. "Ultimii doi au fost cei mai buni programatorii ai nostri pe care am dorit sa-i loializam oferindu-le actiuni din companie", a explicat Putinica. El a mai precizat ca cel mai probabil va vinde pachetul de actiuni pe care inca il mai detine din IP Devel in urmatorii 3-5 ani, totul depinzand de evolutia companiei.
Putinica spune ca va avea in continuare independenta totala in ceea ce priveste managementul companiei. "Cei de la Adecco vor sa isi creeze un centru de competenta in Romania pe partea de embedded software si testare. Practic, toti clientii lor pe acest segment vor apela la noi", a declarat Putinica.
Embedded software este termenul care se refera la tot ce inseamna software ce nu are legatura directa cu PC-urile. Tot ceea ce inseamna programare pentru microprocesoarele precum cele dintr-un telefon mobil sau aparat de fotografiat inseamna de fapt embedded software. Un exemplu de client al IP Devel este Simrad, producator norvegian de radare si sisteme de navigatie.
In acest moment IP Devel are 130 de angajati si a avut o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro in 2005. Pentru acest an, oficialii companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri la 4 milioane de euro.
"Am semnat cateva proiecte importante pe durata mare in acest an", a explicat Putinica estimarea cifrei de afaceri. Unele proiecte la care cei de la IP Devel se ocupa sunt chiar si pe termene de 12 ani. "Clientii nostri trebuie sa ofere mentenanta si atunci, la randul nostru, trebuie sa le oferim lor mentenanta pentru software-ul dezvoltat de noi", mai spune Putinica.
El a precizat ca pana in 2008 IP Devel isi va mari numarul de angajati la aproximativ 600. "Pana in acest moment, pentru un proiect mare aveam alocati 30-40 de oameni. Odata cu venirea Adecco vom incepe sa ne ocupam de proiecte cu anvergura mult mai mare, in unele cazuri fiind nevoie de cateva sute de angajati alocati unui singur proiect", a spus Putinica.
Investitiile necesare pentru a atinge acest numar de angajati sunt de aproximativ 9 milioane de euro pana in 2008, conform estimarilor oficialilor IP Devel. "Aproximativ 2-3 milioane vor fi investite in angajarea oamenilor noi, iar restul vor fi alocate infrastructurii", a spus Putinica. De asemenea, oficialii companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2008 la 10 milioane de euro.
Adecco este lider mondial in domeniul resurselor umane, avand deschise peste 6.600 de birouri in 70 de tari, inclusiv Romania si are 33.000 de angajati. Compania a inregistrat anul trecut venituri de 18,3 miliarde de euro si un profit de 453 de milioane de euro. Compania a fost fondata in Elvetia in 1996 ca urmare a fuziunii companiilor Adia (infiintata in 1957) si ECCO (infiintata in 1964). Conform clasamentului intocmit de publicatia Forbes, Adecco se afla pe locul 265 in topul celor mai mari companii din lume.
Adecco mai activeaza si in alte domenii, precum inginerie si tehnic, finante-drept, IT, medical si cercetare, vanzari, marketing si evenimente.
In Romania, oficialii Adecco au estimat anterior ca vor inregistra prin societatile Adecco Romania si Adecco Resurse Umane o cifra de afaceri cumulata de 12,7 milioane de euro, in crestere cu 85% fata de anul trecut. Estimarile oficialilor Adecco pentru 2006 indica pe piata locala un profit de 636.000 de euro, fata de 320.000 de euro in anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO