Prima pagina

Minele de carbune incep sa atraga investitori privati

09.02.2005, 00:00 37



Carbunele, considerat pana nu demult una dintre resurele esentiale doar pentru termocentralele producatoare de gauri la buget sau o sursa de tensiuni sociale in zona mineritului s-a transformat in oportunitate de afaceri. Pe fondul cresterii pretului la gazele naturale, producerea de combustibili solizi, ca alternativa la incalzitul locuintelor incepe sa atraga investitii, relateza revista BUSINESS Magazin in numarul de astazi.



"Pretul gazelor naturale va ajunge in 2007 la circa 270 de euro pe mia de metri cubi. In aceste conditii, incalzirea cu gaze a locuintelor nu va mai fi rentabila", a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, unul dintre noii jucatori pe o piata in formare, cea a producerii de combustibili solizi alternativi (brichete).



Rompetrol va investi aproximativ 20 de milioane de euro in constructia unei fabrici de profil pe platforma Midia si in dezvoltarea unei retele de distributie.



Rompetrol urmeaza sa produca brichete pentru incalzit pe baza deseurilor petroliere rezultate de la rafinaria Petromidia, dupa o tehnologie proprie.



Fabrica va asigura o cantitate de 500.000 de tone de combustibil anual, echivalentul unei cote de circa 4-5% din piata potentiala, estimeaza Patriciu.



"Obiectivul nostru este sa atingem, in doi trei ani, o cota de 10% din piata", a spus presedintele Rompetrol.



Dinu Patriciu analizeaza si posibilitatea de a isi extinde afacerea in zona valorificarii carbunelui ca materie prima pentru combustibili solizi. "Pe masura ce piata se va dezvolta vom analiza si aceasta oportunitate", a precizat acesta.



Piata potentiala la care face referire seful Rompetrol este alcatuita, in majoritate, de populatia urbana care se incalzeste cu lemne. "Circa 53% din populatia tarii, adica 4,3 milioane de familii se incalzesc cu lemne. Circa 25% locuiesc in mediu urban", precizeaza acesta.



Potrivit afirmatiilor lui Patriciu, combustibilii solizi pe baza de cocs petrolier asigura un pret egal sau chiar mai mic decat cel al lemnului de foc, la o putere calorica echivalenta.



In cazul carbunelui, pretul de desfacere catre populatie ar putea fi chiar mai scazut decat cel al lemnului.



" Tehnologia pe care o folosim permite producerea de brichete la un pret de pana la 25% din cel al lemnului, la o putere calorica echivalenta", a declarat Ioan Eugen Grumaz, unul dintre actionarii Romenviro International, societate romano-maghiara interesata sa patrunda pe piata combustibililor solizi alternativi.



"Vom investi circa 10 milioane de dolari in patru centre de productie a brichetelor pentru incalzit pe baza de deseuri din carbune", a mai spus Grumaz.



Romenviro International se arata interesata de valorificarea deseurilor existente in perimetrul minelor active sau dezafectate, dar si de o eventuala concesionare a unor terenuri pentru exploatarea de carbune la suprafata, spun reprezentantii companiei.



Dinu Patriciu se arata interesat, la randul sau, inca din toamna de preluarea unor mine de carbuni. "Pe noi ne intereseaza si preluarea unor mine care au fost dezafectate", a spus Patriciu.



Romenviro International vaneaza o cota de piata de circa 20%, in doi ani. Potrivit lui Grumaz, piata potentiala pentru comercializarea acestui tip de combustibil se ridica la circa 75% dintre cei care folosesc lemnele de foc pentru incalzire.



Reprezentantii ambelor companii spun ca valorificarea acestor tipuri de combustibil se poate face atat in sobe, cat si in centralele de apartament, de bloc, sau in punctele termice de cartier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO