Prima pagina

Minim istoric: BNR plateste 10,34% dobanda la depozite pe o luna

08.02.2005, 00:00 13



De la 15% pana la un minim istoric de 12% - asa a alunecat dobanda oferita de BNR la depozitele atrase de la banci la termen de o luna, pe parcursul saptamanii trecute. Iar aceasta fara ca banca centrala sa fi anuntat vreo modificare a numitei "dobanzi de interventie", care a ramas, oficial, la nivelul de 16,5% stabilit la jumatatea lunii ianuarie. Ieri, un nou minim: 10,34% dobanda la sterilizare, respectiv o medie de 11,75%.



Asadar, scaderea dobanzii efective la care BNR atrage lichiditati continua si dupa ce Ministerul Finantelor a luat din piata 1.000 de miliarde de lei prin plasarea primelor doua emisiuni de obligatiuni de stat emise anul acesta. Adica piata monetara pur si simplu balteste de bani.



Iar aceasta scadere spectaculoasa a dobanzilor nu are decat o natura conjuncturala, care se poate fi urmata cu usurinta de o inversare de trend.



Pozitia BNR este confuza. Daca stabileste o dobanda de interventie de 16,5% trebuie sa o si execute. Dar nu o face. Si atunci cui ii foloseste semnalul?", comenteaza Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank Romania. El spune ca volatilitatea pietei valutare s-a transferat si asupra pietei monetare, cu variatii extrem de mari ale dobanzilor.



Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen, apreciaza ca BNR nu face decat sa lase piata sa decida nivelul dobanzii. "Pe de o parte reduce costurile sterilizarii lichiditatilor, iar pe de alta forteaza scaderea dobanzii la credite", spune Cercel.



El considera ca dobanda efectiva mai scazuta decat rata de interventie anuntata oficial face parte din pregatirile in vederea liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti, anticipand si alte reduceri.



In acest context, la fel de iluzorie poate fi considerata si scaderea extrema a dobanzilor la care Finantele au reusit sa se imprumute pe cinci, respectiv doi ani: 7,9%, respectiv 8,9%.



Cu alte cuvinte, piata monetara romaneasca s-ar fi trezit peste noapte in postura unei piete asezate precum cea de la Budapesta, de exemplu, unde dobanda la obligatiunile de stat la cinci ani este in jur de 7% pe an. Cum e greu de presupus ca investitorii au capatat brusc o incredere oarba in capacitatea BNR de a mentine o tendinta solida de scadere a inflatiei, nu ramane decat explicatia existentei unui exces de bani ieftini, inclusiv ai unor investitori straini, care cauta sa se pozitioneze cat mai repede pe piata romaneasca. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO