Prima pagina

Misiunea nr. 1 a urmatorului Patriarh: banii de Catedrala

01.08.2007, 19:52 26

Cea mai mare sarcina a urmatorului Patriarh al Romaniei va fi constructia Catedralei Neamului, care va costa cateva sute de milioane de euro si pentru care Biserica strange de multi ani fonduri.
"Biserica are proprietati si valori, dar problema este ca sunt greu de transformat in lichiditatile de care avem nevoie", descria acum cativa ani situatia financiara a celei mai iubite institutii din Romania unul din inaltii sai ierarhi.
Oficial, conform Registrului Comertului, Patriarhia Romana este actionara la o clinica medicala, "Prof. Dr. Eduard Apetrei SRL", unde detine 25% din actiuni. De asemenea, Mitropolia Olteniei si Episcopia Severinului si Strehaiei mai figureaza ca actionare la Lebada-Severin SRL (o companie care detine un hotel in Turnu-Severin), iar Arhiepiscopia Craiovei, cea a Iasilor si cea de Alba au actiuni la cateva firme precum Praxis SRL, Ocolul Silvic Jiul (infiintata probabil pentru a administra padurile retrocedate din Oltenia) sau Reintregirea SRL. Firmele nu au afaceri mai mari de cateva sute de mii de euro pe an.
Patriarhia mai detine si complexul hotelier Lebada din Bucuresti (retrocedat in 2001), concesionat acum omului de afaceri Nicolae Ratiu.
Biserica are o investitie chiar si pe bursa, prin Arhiepiscopia Alba, la compania de vase de uz casnic VES Sighisoara (afaceri de 16 mil. euro in 2006), unde detine circa 5% din actiuni, in conditiile in care capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 7 mil. euro.
Utimele date disponibile arata ca Administratia patriarhala avea la sfarsitul anului 2001 active de 6,7 milioane de euro, iar in veniturile au fost in 2001 de 5,3 mil. euro si cheltuieli de 4,8 milioane de euro. Cea mai importanta resursa financiara pentru Biserica in urmatorii ani vor fi terenurile si padurile retrocedate. Nu se cunosc cu exactitate suprafetele aflate acum in administrarea bisericii, dar daca spre exemplu Arhiepiscopia Suceava va primi cele 97.000 de hectare de padure solicitate, in patrimoniul bisericii pot intra peste 500 milioane de euro, in conditiile in care un hectar de padure este evaluat de la 3.000 la 10.000 euro.
Averea Bisericii este un subiect fierbinte in toata lumea. La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Wall Street Journal scria ca veniturile anuale declarate ale Vaticanului se ridica la circa 200 mil. euro pe an, in timp ce parohiile catolice din SUA au raportat in 2000 venituri de 5 miliarde de euro.
Sunt insa speculatii ca patromoniul total al Vaticanului se ridica la zeci de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO