Prima pagina

Mittal a dat 4,8 mld. dolari pe "Sidex-ul" ucrainean. La Galati a dat numai 70 mil. dolari

25.10.2005, 19:25 15

Grupul Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, a cumparat ieri principalul combinat siderurgic din Ucraina, Krivorizhstal, in cadrul unei licitatii televizate, pentru suma de 4,79 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro).

Licitatia a fost o promisiune electorala a presedintelui Victor Iuscenko, care a tinut sa demonstreze ca Ucraina este transparenta si deschisa la investitii straine, dupa ce combinatul mai fusese privatizat o data si apoi renationalizat.

Pretul oferit de Mittal Steel pentru fabrica ucraineana este de cinci ori mai mare decat cel platit de ginerele lui Leonid Kucima in 2004.

Iuscenko a catalogat drept "furt" privatizarea din acel an, cand grupul de firme apropiate fostului sef al statului a preluat Krivorizhstal pentru 800 de milioane de dolari, pret inferior celorlalte oferte.

Mittal Steel este si proprietarul Sidex Galati din Romania, pe care l-a achizitionat in 2004 contra sumei de 500 milioane de dolari, dintre care pachetul de actiuni a valorat doar 70 de milioane de dolari, restul fiind datorii preluate.

Finalizarea procesului de privatizare a Krivorizhstal survine in contextul in care si in Romania numeroase procese de privatizare sunt suspectate de practici ilicite.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat ca a inceput sa verifice privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina dupa ce a primit la inceputul lunii octombrie o plangere potrivit careia pe parcursul procesului de trecere in proprietate privata a combinatului s-ar fi comis ilegalitati.

De asemenea, Curtea de Conturi a Romaniei a identificat in urma unor controale o serie de nereguli majore in procesul de privatizare a societatilor Rafo Onesti si Aro Campulung, care au fost privatizate in lipsa unor programe de restructurare, ceea ce a determinat un interes scazut din partea potentialilor ofertanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO