Prima pagina

Mobilele Nokia de la Cluj se vor vinde in Romania, Africa si Asia

Mobilele Nokia de la Cluj se vor vinde in Romania, Africa si Asia

John Guerry, seful proiectului Nokia de la Cluj: Este visul oricarui manager sa construiasca o afacere de la zero, in cazul acesta o fabrica, iar mie tocmai mi se implineste acest vis.

23.05.2007, 19:10 27

John Guerry, 36 de ani, omul trimis de Nokia sa puna pe picioare proiectul fabricii finlandeze, spune ca multi dintre furnizorii concernului sunt atrasi de aceasta investitie si ca in 2009, moment in care facilitatile de productie de la Jucu, de langa Cluj, vor fi la capacitate maxima, fabrica avea aproximativ 3.500 de oameni angajati pe segmentul de productie.
Guerry, american de origine, este angajat al Nokia de doi ani si jumatate. Inainte de a prelua jobul din Romania, el a condus una dintre fabricile Nokia din Statele Unite. In prezent, managerul american supervizeaza tot ceea ce inseamna investitia din localitatea Jucu, iar odata finalizate lucrarile de constructie, Guerry va conduce fabrica Nokia de la Cluj.
Potrivit acestuia, activitatile care vor fi derulate in fabrica de la Jucu se vor orienta in special inspre asamblarea finala a telefoanelor, partile componente fiind aduse din alte locatii de productie ale Nokia. "La Cluj vom realiza de asemenea, personalizarea telefoanelor, dupa care vor fi expediate clientilor finali. Principalele piete de desfacere vor fi tarile europene, inclusiv Romania, dar si Africa de Nord si Orientul Mijlociu", a mai spus John Guerry.
Incepand cu anul 2008, cand va demara productia la Cluj, aici se vor asambla si personaliza telefoanele mobile ale concernului Nokia.
Directorul Nokia a spus ca la inceputul lunii iulie vor fi demarate lucrarile de constructie ale fabricii de la Jucu (o comuna de langa Cluj), primele operatiuni de productie urmand sa fie derulate la inceputul anului viitor. Fabrica va ajunge la capacitate maxima in 2009, iar investitia totala se va cifra la aproximativ 60 de milioane de euro. "Este posibil ca lucrurile sa evoluze mai rapid decat estimam, adica sa ajungem la capacitatea dorita mai devreme de 2009, insa totul depinde de evolutia pietei", a precizat managerul.
El a mai spus ca la sfarsitul lunii iunie Nokia va organiza la Cluj-Napoca un targ de joburi la care urmareste sa angajeze 500 de persoane, in special, operatori, ingineri, dar si experti in logistica si achizitia de materie prima.
"Nu putem face estimari exacte cu privire la numarul total de angajati de la Cluj, insa nu vor fi 15.000 cum s-a tot vehiculat. Cred ca aceste informatii au fost alimentate de faptul ca in celelalte locatii unde Nokia detine facilitati de productie exista si fabrici ale furnizorilor nostri", a declarat John Guerry, managing director al Nokia pentru proiectul de la Cluj-Jucu. Potrivit acestuia, conceptul Nokia Village va exista si la Cluj, insa deocamdata nu s-au luat decizii finale cu privire la numarul sau numele furnizorilor care vor fi prezenti la Jucu.
"Pana in acest moment cativa dintre furnizorii nostri traditionali si-au exprimat deja dorinta de a veni in Romania, la Cluj, insa o decizie finala va fi luata doar in momentul in care va exista infrastructura necesara. De asemenea, evolutia pietei fortei de munca din zona are o importanta mare, in sensul ca nu vrem sa ne confruntam cu situatia in care Nokia sa concureze cu furnizorii sai pentru angajarea de oameni", a mai spus Guerry. El a precizat insa ca strategia Nokia presupune prezenta furnizorilor in vecinatatea facilitatilor de productie.
"Pentru moment procesul de recrutare se va limita la Cluj si imprejurimi, iar targul de la sfarsitul lunii iunie va cuprinde de asemenea o sesiune de informari in care le vom explica oamenilor ce inseamna sa lucrezi la Nokia. Intentia noastra este sa selectam 500 de oameni pe care pana la sfarsitul anului sa ii instruim in tara, dar si in strainatate in asa fel incat anul viitor cand vom incepe sa producem, ei sa fie capabili sa instruiasca la randul lor alti angajati", a precizat Guerry.
El a mai spus ca intentioneaza sa coopteze in echipa de conducere atat manageri romani, cat si manageri straini. "Principalul atu al managerilor straini vine din faptul ca sunt deja familiarizati cu Nokia. Pe de alta parte, managerii romani cunosc piata locala astfel incat cele doua categorii se completeaza foarte bine", crede managerul Nokia de la Cluj.
Guerry a precizat ca decizia Nokia de a investi in Cluj a fost luata dupa ce au fost analizate mai multe tari din Europa de Est. "Intentia noastra a fost sa deschidem o fabrica in Europa de Est pentru ca in acest moment este o piata in crestere. A fost o cautare de lunga durata, iar decizia pentru Cluj a fost luata din doua motive majore si anume infrastructura si forta de munca. In plus, populatia studenteasca este o foarte buna sursa pentru munca temporara", a marturisit managerul fabricii de la Cluj.
Selectia Clujului pentru investitia Nokia a fost avantajata si de faptul ca autoritatile au alocat fonduri de peste 3,5 mil. euro pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la Parcul industrial Tetarom III, din Jucu, si de asemenea pentru extinderea aeroportului din Cluj-Napoca.
"Ceea ce fac in momentul de fata este o adevarata provocare pentru mine, insa ma face si foarte fericit. Este visul oricarui manager sa construiasca o afacere de la zero, in cazul acesta o fabrica, iar mie tocmai mi se implineste acest vis", marturiseste Guerry. Managerul american este insotit in Romania de familia lui si este foarte incantat de ceea ce a gasit aici, desi recunoaste ca inainte de a vizita zona a fost destul de ingrijorat. "De-abia in momentul in care am venit aici mi-am dat seama ca toate zvonurile negative legate de Romania sunt departe de adevar. Aveti de toate si in plus, oamenii sunt foarte amabili. Eu sunt fericit aici".

Productia de telefoane mobile urmeaza sa inceapa de anul viitor.

Fabrica va avea o capacitate maxima de 3.500 de oameni in 2009.

Investitia totala se va ridica la aproximativ 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO