Prima pagina

Moody's: Ar fi foarte neobisnuit ca Romania sa evite o incetinire economica abrupta anul viitor

29.08.2008, 19:30 16

"Ar fi foarte neobisnuit ca Romania sa poata evita efectele incetinirii economice care are loc la nivel global, antrenata de criza creditului. Politica fiscala este in prezent destul de relaxata, iar in conditiile in care economia va incetini, guvernul va trebui sa decida daca vrea sa intareasca politica fiscala accentuand scaderea sau sa permita o crestere semnificativa a deficitului bugetar", a comentat pentru ZF Kenneth Orchard, analist senior al Moody's specializat pe tarile din regiune.
In acelasi context, el considera ca banca centrala ar avea ceva spatiu de manevra pentru reducerea dobanzii de politica monetara, insa va trebui sa se asigure mai intai ca trendul de scadere a inflatiei este solid restabilit.
Conform estimarilor Moody's, inflatia a atins un varf in iulie (9,04%), insa nu este de asteptat sa scada prea mult pana la sfarsitul anului, prognoza pentru decembrie fiind in jurul a 8%, adica mult peste cea a BNR si ale analistilor locali.
Cat priveste cresterea economica pe anul in curs, Orchard o vede la circa 6,5%, in ciuda cresterii puternice din primul semestru (8,6%) care ar urma sa fie erodata in trimestrele III si IV. El nu face insa referire la productia agricola, care ar putea continua sa sustina dinamica PIB.
Asemenea celorlalte doua mari agentii de rating - Fitch si Standard&Poor's - Moody's considera ca "economia pare sa se supraincalzeasca".
"Inflatia ridicata, deficitul de cont curent substantial, cresterea rapida a salariilor si a creditului - toate constituie semne ale unei economii supraincalzite. Este imposibil de spus cu exactitate care este cresterea economica potentiala (neinflationista), insa probabil ca aceasta este mai apropiata de 6% decat de 8% pe an", afirma Orchard.
In privinta deficitului extern pe 2008, Moody's avanseaza o prognoza de 14% din PIB, insa considera ca nivelul ar putea fi si ceva mai scazut.
In ciuda semnelor de supraincazire a economiei, problema care ar fi insa rezolvata de incetinirea abrupta anticipata pentru prima jumatate din 2009, Moody's are o evaluare stabila asupra ratingului de tara al Romaniei.
"Este putin probabil ca Romania sa fie retrogradata in afara grupei tarilor cu risc scazut pentru investitii", sustine Kenneth Orchard.
Totusi, el reaminteste ca agentia este ingrijorata de politica fiscala relaxata, de deficitul extern mare si de posibilitatea ca Romania sa se confrunte cu o incetinire economica severa.
"Ratingul este insa bine sustinut de nivelul redus al datoriei publice si de faptul ca economia este mai solida si mai diversificata decat acum 10 ani." Orchard avertizeaza ca Moody's ar lua in considerare o scadere a ratingului in cazul in care Romania ar ajunge sa inregistreze deficite bugetare mari pe termen mai lung in absenta unei reforme fiscale sau daca ar constata o inversare a trendului de reforme economice si institutionale implementate in cursul procesului de pregatire pentru intrarea in Uniunea Europeana.
Romania are perspectiva negativa de rating de la Fitch si Standard&Poor's, analistii S&P urmand sa vina saptamana viitoare la Bucuresti pentru o vizita de documentare.

Fitch: Pe locul 5 in topul celor mai vulnerabile tari
Romania ocupa locul cinci, la egalitate cu Estonia, intr-un clasament al celor mai vulnerabile state europene emergente la presiunile legate de finantarea externa, potrivit unui top intocmit de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Fitch a realizat un indice al vulnerabilitatii relative la presiunile legate de finantarea externa, bazat pe balanta contului curent, investitiile straine directe, platile externe care trebuie efectuate in acest an si datoriile unui stat. Din studiu a reiesit ca Letonia, Croatia, Lituania, Turcia, Estonia, Romania si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state", se arata intr-un raport al agentiei. Astfel, primul loc in topul Fitch este ocupat de Letonia, urmata de Croatia pe pozitia secunda si de Lituania si Turcia pe locul trei. Bulgaria se regaseste pe pozitia a saptea, fiind urmata de Ungaria. Anul trecut, cinci state europene emergente, Letonia, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova si Estonia, au inregistrat cele mai ridicate valori ale deficitului de cont curent din cele 105 tari evaluate de Fitch, iar Romania si Lituania s-au plasat, de asemenea, in top zece. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO