Prima pagina

Moody's: Tinta adoptarii euro in 2014, in neconcordanta cu stadiul reformelor

13.06.2008, 11:26 22

In ciuda stabilirii de catre autoritatii a tintei adoptarii monedei europene pana in 2014, nu sunt inregistrate reforme economice si institutionale semnificative, potriviti agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, citata de Mediafax.

Analistii noteaza ca, la acest moment, Romania indeplineste criteriile legate de datoria publica si de deficitul bugetar, insa incetinirea cresterii economice ar putea pune in pericol, temporar, deficitul.

"Cel mai problematic criteriu este cel legat de inflatie, situatie similara cu alte state ale UE. Implementarea unor reforme structurale serioase si o politica fiscala efectiva sunt, probabil, necesare pentru aducerea sustenabila a inflatiei la o rata mai redusa, permitand insa, in acelasi timp, ca veniturile sa continue convergenta catre media UE", se arata intr-o analiza a Moody's.

Analistii anticipeaza, pentru finele anului, o inflatie de 6,9%, cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul din decembrie 2007, pentru ca la sfarsitul anului viitor sa se diminueze la 4,4%.

Banca Nationala a Romaniei tinteste, pentru acest an, o inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelasi interval de variatie.

De asemenea, estimarile Moody's indica un deficit bugetar de 2,9% din PIB in acest an si de 3,7% din PIB in 2009, potrivit metodologiei europene. Anul trecut, deficitul s-a plasat la 2,5% din PIB.

Deficitul de cont curent ridicat si majorarea datoriei externe pe termen scurt arata ca vulnerabilitatile Romaniei au crescut la un nivel mediu in ultimul an. Desi aceste vulnerabilitati externe au crescut, Moody's considera ca economia va rezista in fata unor riscuri mai ridicate, intrucat mediul economic este mai stabil decat era in anii '90, iar avansul economic este mai robust.

Detalii despre analiza Moody's cu privire la reformele economice din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO