Prima pagina

''Munca la gri '' este pe cale de disparitie

29.08.2001, 00:00 34


Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pregateste un proiect de lege prin privind incadrarea in munca, prin care spera sa elimine angajarea prin conventie civila, o forma de activitate considerata de catre oficialii MMSS ca munca "la gri''. Conform ultimelor estimari,aproape doua milioane de persoane presteaza activitati ''la gri'' sau ''la negru'' pe teritoriul Romaniei.

Ministrul de resort,Marian Sarbu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa ca ''aceste forme de salarizare vor fi eliminate pentru respectarea normelor legale din domeniul relatiilor de munca ,asigurarea securitatii si sanatatii angajatilor".

Oficialul MMSS a precizat ca se vor desfiinta conventiile civile pentru ca aceasta forma de angajare il scuteste pe patron de plata asigurarilor sociale, iar salariatul nu este asigurat.

Pentru decurajarea acestor practici noul act normativ instituie majorarea limitelor minime si maxime ale amenzilor pentru munca "la negru". Cei depistati ca folosesc munca "la negru" sau "la gri" vor primi amenzi cuprinse intre cinci si zece milioane de lei, de angajat, a avertizat titularul ministerului.

Persoanele care, in prezent, presteaza o activitate in baza unei conventii civile de prestari servicii vor avea posibilitatea de a opta intre incheierea unui contract individual de munca, prin care se stabileste un program normal de lucru sau un contract individual de munca prin care se stabileste un program de lucru partial.

Persoanele angajate pe baza unui contract cu timp partial vor beneficia, conform proiectului de lege, de toate drepturile, in raport cu timpul efectiv lucrat. Munca prestata in aceastaperioada va fi considerata vechime si constituie stagiu de cotizare la sistemul public de pensii.

"Dupa aparitia acestei legi, toti salariatii vor beneficia de protectia acordata persoanelor incadrate in munca, fiindu-le aplicate normele juridice din domeniu," a adaugat ministrul.

Proiectul stabileste si sanctiuni pentru cei care se folosesc de munca unor copii, punandu-le in pericol viata, sanatatea, dezvoltarea fizica sau psihica. "Amenzile, in acest sens, vor fi cuprinse intre 30 si 60 de milioane de lei," a mentionat Sarbu.

Ministrul a spus ca proiectul de lege privind incadrarea in munca a fost, deja, trimis spre aprobare diferitelor ministere, iar in cel mult doua luni va fi remis Parlamentului pentru a fi dezbatut si aprobat.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO