Prima pagina

Nastase a gasit prin buzunare niste bani pentru Dracula

13.12.2001, 00:00 28



Proiectul Dracula Park marcheaza o premiera in finantare: statul nu mai contribuie de la buget, ci prin ministrii saiI, care si-au golit ieri portofelele sa cumpere primii actiuni Dracula. Patriotismul s-a privatizat.

Vanzarea actiunilor a demarat ieri in tromba, adunand inca de la primele ore ale diminetii multa lume la ghiseele Bancii Comerciale Romane.

Cu toate ca Dan Matei Agathon, ministrul turismului, a spus in repetate randuri ca guvernul nu va finanta acest proiect, primii investitori au fost chiar membrii Guvernului, dar in nume personal.

Daca ministrul turismului a fost mai modest, investindu-si numai salariul pe luna noiembrie in achizitia a 1.500 de actiuni - in valoare de peste 15 milioane de lei, seful guvernului si-a investit veniturile de prim-ministru de pe mai multe luni.

Potrivit lui Dan Matei Agathon, Adrian Nastase a cumparat 10.000 de actiuni, la pretul de vanzare de 10.200 de lei/actiune, valoarea pachetului ridicandu-se la 102 milioane lei.

ai Nicolae Danila, presedintele BCR, banca ce intermediaza subscriptia, a tinut sa fie printre primii cumparatori, achizitionand actiuni de zece milioane de lei, dar a spus ca "mai este timp pentru a cumpara mai multe".

Pe de alta parte, conform noii strategii de dezvoltare a bancii, conform careia BCR va renunta la participatiile detinute si nu va mai intra in societati noi, banca nu va deveni actionar la "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" (FDTS) - firma infiintata special pentru constructia si administrarea Dracula Park.

Exemplul oficialilor a fost urmat si de o buna parte a angajatilor Ministerului Turismului, care au cumparat actiuni, fiecare "dupa posibilitati".

Emisiunea de actiuni lansata de Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara are o valoare de 155 de miliarde de lei (peste cinci milioane dolari).

Potrivit lui Marius Stoian, coordonatorul proiectului, in primele doua ore de la deschiderea perioadei de subscriptie s-au vandut aproape 26.000 de actiuni, in valoare de peste 262 milioane lei.

Primele titluri au fost cumparate simultan de un investitor din Botosani si de unul din Timisoara, la numai cinci minute de la deschiderea ofertei publice.

Se pare ca acesti investitori nu cred ca parcul Dracula este o teapa. Conform studiului de fezabilitate, parcul va atrage anual peste un milion de vizitatori, ceea ce ar trebui sa aduca venituri din exploatare de 27 mil. $, din care 12,5 mil. $ ii vor reveni FDTS. Societatea ar urma sa aiba un profit net de 2,84 mil.$.

Marius Stoian mizeaza in principal pe persoanele juridice drept cumparatori, si mai putin pe populatie. "Probabil ca 80% din actiuni vor fi subscrise de firme", a declarat coordonatorul proiectului Dracula Park, care crede ca oferta va fi suprasubscrisa.

Oferta de vanzare a actiunilor se va derula pe parcursul a 45 de zile lucratoare si este intermediata de societatea de valori mobiliare Active International. Titlurile vor putea fi achizitionate de catre orice persoana interesata de la sucursalele BCR.

Subscrierea actiunilor se va incheia in data de 15 februarie 2002. Pentru ca emisiunea publica sa fie considerata de succes, trebuie sa fie subscrise cel putin 60% din actiunile puse la vanzare.

Actiunile nesubscrise vor fi anulate. In cazul in care sunt achizitionate mai putin de 60% din actiunile puse la vanzare, emisiunea va fi anulata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels