Prima pagina

Nastase anunta remaniere si se plange ca e greu la guvern

04.03.2004, 00:00 11



Adrian Nastase a confirmat ieri ca restructurarea Guvernului ar putea conduce la o serie de modificari la nivelul actualilor ministrii, aratand insa ca "nu va fi un cataclism" la nivelul executivului. Evitand sa anunte viitoarea formula guvernamentala, seful Executivului a dat ieri cateva detalii noi. Bunaoara, potrivit lui Adrian Nastase, seful Corpului de Control al Guvernului, Victor Ponta va ocupa postul de ministru delegat pe probleme de aplicare a aquis-ului comunitar. El va urmari modul de indeplinire a angajamentelor asumate in negocierile dintre Romania si Uniunea Europeana. Ponta este protejatul lui Nastase care, desi lipsit de prea multa experienta, a promovat rapid in ierarhia de partid (este seful tineretului PSD), dar si la Guvern.



Pe de alta parte, numarul membrilor guvernului care se ocupa de integrarea europeana creste pe zi ce trece. Primul pe lista este insasi Adrian Nastase, in calitate de sef al Executivului. Este urmat de ministrul Integrarii Alexandru Farcas, de negociatorul sef Vasile Puscas, acum de Ponta. Deasupra tuturor (mai putin a premierului) este Ioan Talpes, devenit din consilier al presedintelui Iliescu, ministru de stat care va coordona justitia, apararea si integrarea europeana. Ieri, seful statului a spus ca nu are nici un amestec in desemnarea lui Ioan Talpes ca ministru de stat, afirmand ca alegerea a fost a lui Nastase. "Eu nu ma bag in aceste chestiuni.", a adaugat Ion Iliescu. "Ii este greu premierului, adica ii este greu unui om sa realizeze o astfel de coordonare.", a mai spus seful statului referindu-se la misiunea viitoare a lui Ioan Talpes.



Adrian Nastase a mai anuntat ieri constituirea Ministerului Mediului si a Gospodaririi Apelor, si a spus echipa care va conduce aceasta institutie va fi stabilita dupa consultari cu presedintele Iliescu. Seful statului, care are "o mare experienta in domeniu" va avea un cuvant greu de spus la alcatuirea echipei, a adaugat premierul.



El a evitat sa spuna ce ministri vor fi schimbati. Cel putin un ministru are o pozitie subreda in acest moment. Este vorba de titularul portofoliului Justitiei Rodica Stanoiu, contestata din ce in ce mai mult, chiar din interiorul sistemului.



Aflat la Buzau, seful Executivului s-a plans muncitorilor dintr-o fabrica de confectii ca viata la Guvern nu este deloc usoara: "Nu v-as dori sa fiti in locul meu la guvern nici macar o singura zi, sa cautati solutii pentru pensionari si pentru agricultura si pentru inceperea campaniei, acum, in agricultura si in ceea ce priveste mineritul si in ceea ce priveste energia si negocierile cu Uniunea Europeana, si, in plus vor fi si alegeri.", a spus Adrian Nastase.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO