Prima pagina

Nevoia de bani aduce dobanzi fixe peste inflatie

22.08.2006, 21:33 14

Concurenta incepe sa se mute de pe vanzarea de credite pe atragerea de depozite in segmentul de retail, numarul bancilor care ofera dobanzi fixe, la niveluri semnificativ peste inflatie, crescand de la o saptamana la alta.
Dupa ce timp de aproape un an bancherii au promovat agresiv creditele in lei, se vad acum nevoiti sa se "realimenteze" cu depozite mai mari de la clienti pentru a putea continua acordarea de imprumuturi.
In urma cu un an, dobanzile la depozite alunecau sub nivelul inflatiei, in conditiile in care bancherii nu mai puneau pret pe banii clientilor, avand lichiditati din belsug. Acum, bancile garanteaza dobanzi care depasesc cu aproape doua puncte procentuale rata anualizata a inflatiei.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a lansat depozite cu dobanda fixa pe termene de o luna si trei luni. Banca plateste dobanzi cuprinse intre 7,05% pe an si 7,5% pe an, in functie de suma depusa si maturitate. Dobanzile fixe aduc pentru client avantajul ca poate sti cu exactitate de la bun inceput ce castig va obtine, fiind totodata protejat de eventualele scaderi de rate care ar putea sa apara pe piata.
"Se constata ca exista in prezent o preferinta a populatiei pentru depozitele pe o luna si trei luni, astfel ca startul il iei cu scadentele scurte", spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. BRD-SocGen a lansat chiar la inceputul lunii depozite pe sase luni cu o dobanda fixa de 7,75% pe an, insa accepta numai depuneri de minimum 1.000 de lei. In clubul bancilor care ofera dobanzi fixe la depozite mai intra CEC, Banca Transilvania si Bancpost.
Comparativ cu anul trecut, nevoia de lei a bancilor a crescut, dupa ce creditul in lei aproape s-a dublat in termeni reali, ajungand sa reprezinte 53% din totalul creditului neguvernamental. Mai recent, BNR a fortat bancile sa imobilizeze o parte mai mare din sursele atrase sub forma rezervelor minime obligatorii, masura care a dus la resorbirea unei parti importante din excesul de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO