Prima pagina

Notariatul este cea mai banoasa profesie liberala

Notariatul este cea mai banoasa profesie liberala

Click pentru imaginea marita

09.03.2007, 19:16 107

Notarii ocupa 71% dintre pozitiile topului celor mai mari trei venituri realizate din profesii liberale in cele 41 de judete, conform datelor furnizate ZF de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Cel mai bine platit notar din Romania a castigat in 2005 peste 45.900 de euro net pe luna, adica un total de peste 550.000 de euro anual. Notarul respectiv este inregistrat ca si contribuabil in judetul Cluj si a platit din incasarile sale brute un impozit de aproape 105.000 de euro in tot anul.
In top 10 al notarilor cu cele mai mari venituri in 2005 (data celor mai recente informatii detinute de ANAF, conform deciziilor de impunere) intra notari publici din Timis, Capitala, Ilfov, Salaj si Brasov, fiecare cu venituri lunare nete de cel putin 20.000-30.000 de euro. Per total, notarii reprezinta categoria profesionala cu cele mai multe prezente in topul profesiilor liberale banoase.
"Probabil vechimea, experienta, clientela si o anumita locatie sau oras sunt factori care determina astfel de venituri mari. Daca as sti cheia succesului, as aplica-o si eu", a comentat pentru ZF Mihai Atanasoaei, secretarul consiliului Uniunii Nationale a Notarior Publici din Romania. El spune ca notarii se regasesc in topul celor mai bine platite profesii liberale pentru ca veniturile lor sunt usor verificabile.
"Notarii taie chitanta pentru orice si declara toate veniturile. Nu stiu daca acest lucru se intampla in toate celelalte profesii liberale. Oricum, cu exceptia acestor varfuri, nu cred ca notarii sunt cei cu cele mai mari venituri din profesii liberale", a mai spus Atanasoaei.
In pofida veniturilor ridicate, notarii nu sunt prezenti in top 10 al celor mai bine platite profesii liberale la nivel national in 2005, unde avocatii au majoritatea pozitiilor. Cel mai bine platit avocat din Romania a castigat in 2005 153.453 de euro net pe luna, adica un total de aproape 1,85 de milioane de euro anual. Acesta este inregistrat ca si contribuabil in sectorul 1 al Capitalei si a platit din incasarile sale brute un impozit de 16%, adica putin mai mare de 350.000 de euro in tot anul 2005.
Desi au raportat in 2005 venituri mai mari decat notarii, nici avocatii nu detin pozitia din varful clasamentului. Aceasta apartine unui investitor din judetul Harghita, care a castigat in acelasi an 487.773 de euro net pe luna, adica 5,85 de milioane de euro anual. Banii au fost realizati din investitii, in urma tranzactiilor cu titluri de valoare, conform Fiscului. Impozitul platit statului de acest investitor a fost de doar 1% din incasarile sale brute, adica un total de aproape 60.000 de euro.
Pe locul doi in topul celor mai mari venituri non-salariale figureaza un manager din Cluj, care a castigat in 2005 aproape 429.000 de euro net pe luna, in baza unui contract de mandat. Clasamentul a fost realizat pe baza celor mai mari trei venituri declarate in 2005 in fiecare judet, fiind luate in calcul doar veniturile non-salariale (activitati independente, investitii si chirii). Exceptie a facut judetul Dolj, pentru care Fiscul nu a putut oferi informatii.
Pe locul cinci in acest top este prezent un rentier, care a incasat numai din chirii peste 113.000 de euro net pe luna, iar pe sase - un medic cu un cabinet privat de servicii medicale, care a castigat 112.000 de euro net lunar. Restul topului 10 este dominat de avocati.
Pe langa avocati si notari, care au cel mai bine platite profesii liberale, in top apare si un contribuabil care si-a realizat veniturile din vanzarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acestea i-au adus in 2005 venituri in valoare de 11.638 de euro net pe luna, adica aproape 140.000 de euro in tot anul.
Datele furnizate de Fisc arata ca profesiile liberale, investitiile si contractele de mandat sau de prestari servicii au adus de multe ori venituri mult mai mari decat salariile incasate de cel mai bine platiti angajati din economie. Conform acelorasi date ANAF, cel mai mare pachet salarial declarat oficial in 2005 a fost incasat de un contribuabil inregistrat in sectorul 2 al Capitalei, care a castigat 109.986 de euro net lunar. Acesti bani au provenit numai din salariu si din pachetul de beneficii salariale, oferite de angajatorul sau.
Spre comparatie, salariul mediu net pe economie in 2005 a fost de numai 204 euro.
Numarul total al notarilor din Romania este de aproximativ 1.720, in timp ce numarul avocatilor este de circa 7.500 numai in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO