Prima pagina

Notarii: Cresterea pietei imobiliare s-a mai temperat

14.07.2008, 18:15 10

Cele mai recente date ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) arata ca, in perioada ianuarie - aprilie, numarul tranzactiilor imobiliare a ajuns la 166.213, cu aproape 19% peste valoarea din aceeasi perioada a anului trecut, ritmul din martie - aprilie fiind insa mai redus fata de primele doua luni. In primele patru luni din acest an notarii au retinut impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare in valoare de aproape 392 mil. lei (circa 108 mil. euro), in crestere cu 33% fata de sumele colectate in acelasi interval din 2007, de 295 milioane de lei.
Sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat incepand cu 2007, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vanzarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiilor in care vanzatori sunt persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii.
Potrivit datelor disponibile, la o medie a impozitului incasat de 2%, valoarea totala a tranzactiilor realizate in perioada ianuarie - aprilie 2008 a fost de circa 19,6 miliarde de lei (5,4 mld. euro).
Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare retinute de notari au totalizat anul trecut 1,2 mld. lei (aproape 360 mil. euro), nivel de peste patru ori mai mare decat in 2006.
Oficialii UNNPR au estimat pentru acest an o crestere de circa 30% a incasarilor, influentata de cresterea preturilor pe piata imobiliara.
Valoarea tranzactiilor imobiliare derulate anul trecut a fost de circa 18 mld. euro, volumul operatiunilor urmand sa depaseasca anul acesta 23 mld. euro.
Presedintele UNNPR, Viorel Manescu, a estimat in ianuarie pentru intreg anul cresterea numarului de tranzactii la peste 500.000, fata de nivelul de 486.000 inregistrat in 2007. Astfel, valoarea medie a tranzactiilor ar fi in jurul a 46.000 de euro.
Anul trecut si in prima jumatate din 2008, circa jumatate din tranzactii au avut loc pe segmentul de retail (46%), urmat de cel al birourilor (24%) si cel mixt (17%), conform unui studiu Atisreal. Pe primele sase luni ale acestui an preturile apartamentelor din Bucuresti au stagnat si chiar au scazut cu 6-10% in anumite zone, conform indexului imobiliar al ZF. La aceasta situatie au contribuit, conform analistilor, atat majorarea dobanzii de referinta de catre BNR, cat si deprecierea monedei nationale in raport cu euro, avand in vedere ca majoritatea preturilor nu sunt afisate in moneda nationala.
Reprezentantii notarilor discuta in prezent cu BNR continutul unui protocol legat de indicele imobiliar.
In decembrie, Institutul National de Statistica urmeaza sa publice primul raport privind evolutia preturilor pe piata imobiliara, colectarea datelor, de la notari si administratiile financiare, urmand sa inceapa luna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO