Prima pagina

Noua conducere a BNR: criticii de ieri, colegii de azi

Noua conducere a BNR: criticii de ieri, colegii de azi
23.09.2004, 00:00 16



Florin Georgescu si Eugen Dijmarescu, cei doi oameni noi propusi pentru conducerea executiva a Bancii Nationale, au avut de-a lungul timpului pozitii critice la adresa politicii promovate de banca centrala.



Acum intrebarea este daca cei doi vor reusi sa-si impuna punctele de vedere in noua componenta a Consiliului de Administratie.



Florin Georgescu, care urmeaza sa preia functia de prim-viceguvernator, este cunoscut ca un om care sustine interventia statutului in economie, nu este adeptul unei politici monetare stranse care sa duca la reducerea inflatiei si nici nu a fost un fan al procesului de privatizare si restructurare. BNR a invocat tocmai lipsa unor astfel de politici drept cauza a mentinerii unei inflatii ridicate.



In decembrie 2000, Georgescu - coordonatorul Cartii Albe a PSD - a criticat "slaba supraveghere a sistemului bancar din partea BNR", precum si cresterea rezervei valutare a bancii centrale in perioada 1997-2000 "pe seama decapitalizarii economiei romanesti si a reducerii nivelului de trai a marii majoritati a populatiei".



Eugen Dijmarescu a criticat la inceputul acestui an politica de curs promovata de BNR, sustinand ca deprecierea leului, acumulata in timp, s-a dovedit ineficace in a stimula exporturile; in plus a cauzat pusee inflationiste.



"Deprecierea leului si-a pierdut functia de stimulare a exporturilor, presand in schimb cresterea preturilor interne. In conditiile in care structura de productie este bazata in mare parte pe aprovizionarile din import, combinatia este nefasta", declara Eugen Dijmarescu la inceputul lui ianuarie 2004.



In primavara, Dijmarescu spunea ca deteriorarea balantei comerciale este rezultatul scaderii continue a competitivitatii producatorilor romani, a lipsei fondurilor necesare retehnologizarii si "lipsei unei politici de curs valutar care sa incurajeaze exporturile".



De altfel, Dijmarescu a spus la incheierea audierilor din Parlament ca merge la BNR stiind bine de ce au nevoie companiile romanesti, sustinand ca activitatea in domeniul comertului l-a tinut foarte aproape de politica monetara.



De-a lungul timpului, s-a intamplat ca politicile sustinute de BNR sa se bata cap in cap cu cele pe care diferitele guverne incercau sa le promoveze.



In perioada guvernarii Vacaroiu, cand Florin Georgescu era ministru al finantelor, guvernatorul BNR avea multe discutii cu reprezentantii executivului pe tema politicii economice si politicii monetare. Vacaroiu si Georgescu sustineau practicarea unor dobanzi mici si a unui curs de schimb scazut, in timp ce Isarescu spunea ca dobanzile trebuie stabilite de piata, nu impuse, iar cursul trebuia lasat liber pentru a reflecta cererea si oferta si a nu se acumula tensiuni.



Au fost situatii in care guvernul Vacaroiu a impus practicarea unei anumite politici valutare, in care cursul sa fie stabilit de patru banci, dintre care trei de stat - Bancorex, BCR si BRD. In 1997, toate aceste tensiuni au rabufnit, iar rezerva valutara s-a diminuat dramatic intrucat dolarii au fost folositi pentru sustinerea cursului.



Intre Isarescu si Georgescu au existat tensiuni in special la discutiile cu Fondul Monetar International, in conditiile in care ministrul finantelor nu era adeptul politicii promovate de Fond.



Intre Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu si Florin Georgescu exista o relatie mai veche. Acum 8 ani cei trei sarbatoreau iesirea Romaniei, prin Banca Nationala, pe piata de capital din Japonia, prin vanzarea unor obligatiuni de tip samurai, prin doua emisiuni, in valoare totala de aproape 900 de milioane de dolari.



Eugen Dijmarescu era atunci ambasadorul Romaniei in Japonia.



El a fost coleg cu Isarescu inainte de 1989 la Institutul de Economie Mondiala si au facut parte din celebrul grup de la Tracodero, a celor care au preluat functii de conducere in stat imediat dupa Revolutie.



In 1998, Traian Basescu, la acea vreme vicepresedinte al Partidului Democrat, l-a sustinut pe Dijmarescu pentru a prelua functia de prim-viceguvernator al BNR, la precedentele alegeri, ceea ce nu s-a realizat.



In 2000, Eugen Dijmarescu a devenit secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, in perioada in care Isarescu era premier. Un an mai tarziu, el a devenit consilier pe politici economice al noului premier Adrian Nastase. El s-a ocupat printre altele de negocierile dintre Nobel Venture si statul roman pentru combinatul siderurgic de la Resita.



In 2003, Dijmarescu a fost numit ministru secretar de stat responsabil cu comertul exterior.



Eugen Dijmarescu a aparut in 1991 in guvernul Roman in functia de ministru al finantelor. El a mers pe mana lui Petre Roman atunci cand FSN s-a rupt in doua grupari - Roman si Iliescu.



Florin Georgescu are de multa vreme ambitia de a ajunge la banca centrala, numele sau figurand de mai multe ori pe lista posibililor inlocuitori ai lui Isarescu.



Georgescu a declarat marti ca nu vizeaza mai mult decat postul de prim-viceguvernator incredintat de partidul sau.



El a fost de-a lungul timpului fidel lui Ion Iliescu si convingerilor politice ale acestuia.



Cristian Popa, cel care si-a pastrat functia de viceguvernator, este cel mai tanar membru al conducerii executive a BNR - 40 de ani. Este de asteptat ca el sa aiba un cuvant greu de spus in viitoarea politica promovata de Banca Nationala. Paradoxal, in momentul anuntului privind alegerea noului Consiliu de Administratie, numele sau nu a fost luat in calcul pentru schimbar, desi nu beneficia de o sustinere clara din partea vreunui partid. In final, PSD la sustinut.



Numele lui Eugen Dijmarescu a intervenit doar acum trei zile. De altfel, surse apropiate discutiilor afirma ca Dijmarescu nici nu avea de gand sa candideze.



Validarea de catre Parlament a noului Consiliu de Administratie este programata pentru 28 septembrie.



Aceasta este doar o formalitate, in cazul in care PRM nu-si schimba optiunea. Pana ieri, PRM a sustinut varianta PSD, cele doua partide avand si sprijinul UDMR, care a obtinut realegerea lui Agnes Nagy in functia de membru al CA.



PRM a declarat ieri ca este nemultumit de faptul ca Petre Popeanga, pe care l-a propus pentru Consiliul de Administratie al BNR, nu a obtinut, la audierile din comisiile parlamentare de buget-finante, functia de viceguvernator. Liderul grupului parlamentar PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a declarat ca, tinand seama de ponderea partidelor in Parlament, de faptul ca PRM nu a avut pana acum nici un reprezentant in conducerea BNR si de pozitia profesionala a lui Petre Popeanga, era normal ca acesta sa fie ales intr-o functie de viceguvernator BNR si nu doar de simplu membru in CA. PRM va stabili astazi cum va actiona, nefiind exclusa retragerea candidaturii lui Petre Popeanga de la BNR.



cristian.hostiuc@zf.ro





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO