Prima pagina

Nu e graba cu adoptarea euro

27.09.2004, 00:00 25



Romania nu isi poate propune o tinta de adoptare a euro mai ambitioasa de 2010-2011, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.



El spune ca unii membri ai actualului Consiliu de Administratie al bancii centrale sunt mai pesimisti, vazand momentul acestui pas undeva in 2012-2014.



Isarescu afirma ca Romania nu poate fi mai ambitioasa decat o tara precum Cehia, de exemplu, care si-a stabilit drept obiectiv trecerea la euro in 2009-2010. Pana la euro, Romania va avea din vara viitoare un leu greu, scurtat de coada cu patru zerouri si cu o rata de schimb in jur de 4 lei pentru un euro, ceea ce va usura trecerea la moneda unica.



Dintre cei zece noi membri ai UE, Lituania este cea mai grabita, intentionand sa adopte moneda unica inca de la jumatatea lui 2006. Optiunea sa este insa explicabila prin faptul ca are un regim de consiliu monetar bazat oricum pe euro ca valuta-ancora, iar trecerea efectiva la euro reprezinta iesirea optima din acest cadru monetar rigid.



In aceeasi situatie se afla Estonia, care are drept tinta anul 2007, la fel ca Polonia, Slovacia, Slovenia si Cipru.



Isarescu spune ca un prim pas spre adoptarea euro il constituie politica monetara orientata exclusiv catre controlul inflatiei, incepand de anul viitor.



"Sustenabilitatea convergentei la euro este conditionata de progresul constant, permanent, al reformelor structurale, de consolidarea fiscala si reducerea arieratelor, de promovarea unei politici salariale responsabile, care va constitui principalul factor de presiune in urmatorii ani", a declarat seful bancii centrale.



Potrivit recomandarilor Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene, nu are rost ca o tara sa intre in mecanismul de curs de schimb ERM 2 premergator adoptarii euro ca moneda nationala si care implica incadrarea ratei de schimb intr-o banda de fluctuatie relativ larga (plus/minus 15%), inainte de aderarea la UE.



De asemenea, este recomandat ca durata sederii in ERM 2 sa depaseasca in anumite situatii perioada obligatorie stabilita la doi ani de echilibru al ratei de schimb, astfel incat candidatul la euro sa ajunga sa indeplineasca in momentul adoptarii monedei unice toate criteriile de convergenta nominala, dar si majoritatea criteriilor de convergenta reala.



Experienta unor tari mai avansate decat Romania, precum Ungaria, arata ca planurile de pregtire a adoptarii a euro pot fi serios deturnate din cauza unor factori precum necorelarea politicilor fiscale si salariale cu cele monetare, intelegerea redusa din partea publicului si sprijinul redus in urmarirea obiectivului dezinflatiei, dorinta speculatorilor de a testa marginile benzii de fluctuatie valutara pe masura ce se apropie aderarea la UE, atragerea de intrari speculative de capital ca urmare a ratelor inca foarte inalte ale dobanzii sau neintelegeri ale bancii centrale cu guvernul in ceea ce priveste rolurile in stimularea exporturilor.



Dintre cele cinci criterii de convergenta nominala, Romania nu-l indeplineste inca pe cel referitor la ratele dobanzilor pe termen lung, care trebuie sa fie cu cel mult doua puncte peste media celor mai performanti trei membri UE.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO