Prima pagina

O afacere in crestere sigura: vanzarea de computere

O afacere in crestere sigura: vanzarea de computere
16.08.2004, 00:00 14

Afacerile cu tehnica de calcul raman printre cele mai sigure si profitabile din economia autohtona, datorita consecventei cu care sporesc vanzarile din acest sector.
Chiar daca suntem in an electoral, perioada in care guvernul si marile companii reduc turatia motoarelor in privinta investitiilor IT, piata romaneasca a computerelor (desktop, laptopuri si servere) a crescut puternic si in trimestrul doi al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Aceasta crestere este datorata in primul rand achizitiilor facute de segmentului SOHO (computere destinate profesionistilor care lucreaza acasa sau birourilor mici) precum si de intreprinderile mici (SME), segmente care se dovedesc ceva mai "imune" la incertitudinile legate de formarea noului guvern spre sfarsitul acestui an.
Mai precis, in perioada aprilie-iunie 2004, s-au vandut cu peste 75% mai multe computere decat in aceeasi perioada din 2003, cresterea valorica a pietei fiind de 56,4 %, indica studiile efectuate de compania americana de cercetare IDC. Pe categorii de produse, serverele au inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor, atat ca numar de unitati ( 99,9%) cat si ca valoare ( 108,4%). Computerele mobile si cele desktop alearga umar la umar in privinta cresterii numarului de unitati vandute (aproximativ 75%), insa in privinta valorii, laptopurile se distanteaza cu aproape 30%, lucru normal data fiind diferenta de pret dintre cel doua tipuri de produse.
"Datele IDC privind trimestrul doi din 2004 atesta tendinta de crestere accentuata a vanzarilor de calculatoare fata de perioada similara a anului 2003.
Merita evidentiat faptul ca cele mai importante cresteri, la numar de unitati, le inregistreaza sectorul SOHO (plus 51%) si SME (plus 32,7%), in timp ce sectorul guvernamental si cel al marilor companii inregistreaza o aplatizare a investitiilor in echipamente IT", apreciaza Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii ( APDETIC).
Directia ascendenta a vanzarilor de computere va continua, ceva mai temperat in aceasta vara, urmand ca spre sfarsitul anului sa asistam la un nou boom, sunt de parere principalii actori de pe piata.
Merita reamintit ca in trimestrul patru din 2003, datorita accesului la credite de consum si datorita sporirii traditionale "de iarna" a investitiilor in IT, piata PC-urilor s-a dublat fata de trimestrul anterior.
" In trimestrul trei al acestui an prevedem o usoara crestere a numarului de sisteme complet asamblate si livrate pe piata sub brandul Ultra, crestere bazata si pe dezvoltarea din ultima perioada a retelei noastre de magazine " , a declarat Ziarului Financiar Alina Fughina, director general al grupului de firme KTech UltraPro. Pentru trimestrul patru prevedem o dublare a numarului de unitati vandute sub brandul Ultra", mai spune Alina Fughina.
Si presedintele APDETIC- asociatia care grupeaza principalele nume in distributia de computere din Romania - confirma previziunile de crestere.
"Ultima parte a acestui an va accentua cresterea vanzarilor in sectorul SOHO prin adaugarea celor 25. 000 de participanti la programul guvernamental destinat elevilor si studentilor pentru achizitia de calculatoare", afirma Valentin Negoita.
Vinerea trecuta guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii 296/2004 prin care tinerii din familii sarace vor primi un ajutor de cel mullt de 200 euro pentru achizitionarea unui calculator personal. Valoarea totala a programului este de 5 milioane de euro.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO