Prima pagina

O explozie in Cisiordania a omorat sase palestinieni

31.07.2001, 00:00 12



aase palestinieni au murit ieri dimineata in urma unei explozii intr-o tabara de refugiati din Cisiordania. Israelul afirma ca victimele au murit in momentul in care manuia explozibil pentru fabricarea unei bombe.

Cei sase erau membri ai brigazii Al-Aqsa, parte a gruparii Fatah, condusa de liderul palestinian Yasser Arafat. Trei dintre victime faceau parte dintr-o divizie palestiniana de informatii, relateaza CNN.

Palestinienii au acuzat Israelul ca a atacat cu un obuz de tanc sau cu o racheta locul in care s-a produs explozia, mai ales ca trei dintre morti se aflau pe lista statului evreu cu cei mai cautati suspecti implicati in atentate anti-israeliene. O alta persoana a fost ranita in urma deflagratiei produse in tabara Farah.

"Guvernul israelian isi continua politica de asasinate, care distruge orice sansa de pace. Rezistenta va continua", a declarat secretarul cabinetului palestinian, Ahmed Abdel Rahman.

La 18 iulie, cabinetul israelian de securitate si-a dat acordul pentru continuarea "prinderii teroristilor", care semnifica lichidarea unui sfert dintre activistii palestinieni acuzati de terorism.

Insa Israelul a negat orice implicare in incident, un oficial afirmand ca palestinienii au murit intr-un "accident de munca", termen folosit de statul evreu pentru a descrie o explozie accidentala in timpul manuirii unei bombe de catre militantii palestinieni.

"Nu este pentru prima oara cand palestinienii afirma ca armata noastra a lansat o operatiune de lichidare, in contextul in care noi stim cu certitudine ca este vorba de un accident de munca", a declarat oficialul citat.

Incidentul de ieri a venit dupa un nou week-end insangerat in Orientul Mijlociu, duminica 15 politisti israelieni si zece palestinieni fiind raniti in urma violentelor izbucnite la Ierusalim intr-o zona considerata sfanta si de evrei si de arabi.

Evreii se aflau la Zidul Plangerii, rugandu-se in prima zi de post pentru comemorarea distrugerii primului si celui de-al doilea templu din Ierusalim. Palestinienii i-au atacat cu pietre, fapt ce a provocat interventia in forta a politiei.

Intr-un alt incident, o fetita in varsta de noua ani a fost ranita ieri dimineata cand un mortier a lovit colonia evreiasca Kfar Darom, din sudul Fasiei Gaza. Alte trei mortiere au lovit colonia vecina Netzer Hani, dar acolo nu s-au inregistrat raniti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO