Prima pagina

Oligarhul rus de la Alro majoreaza capitalul cu 52 mil. euro

14.04.2005, 20:06 18

Societatea Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, intentioneaza majorarea capitalului social cu 52,45 milioane de euro (1.914 miliarde de lei), pana la nivelul de 110,3 milioane de euro (4.026 miliarde de lei). In prezent, capitalul social al companiei este de 57,8 milioane de euro (2.111 miliarde de lei).

Majorarea de capital va fi realizata prin emiterea unui numar de aproximativ 382,9 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 5.000 de lei. Aceste actiuni urmeaza sa fie oferite spre subscriere la pretul de 5.000 lei/actiune tuturor actionarilor inregistrati la data de 17 mai 2005, proportional cu ponderea detinuta de catre acestia in capitalul social.

Hotararea de majorare a capitalului social va fi supusa votului Adunarii Generale a Actionarilor programata pentru data de 30 aprilie 2005.

Reprezentantii societatii nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi mai multe informatii referitoare la aceasta majorare de capital.

In prezent, compania Alro Slatina este controlata de catre casa americana de comert Marco International, care detine 76,08% din actiuni. In spatele grupului Marco se afla oligarhul rus Vitali Matsitski, care a preluat si societatea Alum Tulcea de la grupul Balli. Principalii actionari minoritari sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 16,7% din actiuni, si Conef, societate detinuta tot de catre grupul Marco, a carei participatie la Alro este de 1,74%.

Alro Slatina produce aluminiu primar, sub forma de lingouri, cabluri si bare de aluminiu. Productia Alro anul trecut a fost de 215.000 de tone de aluminiu, inregistrand o crestere de 6% fata de 2003. Pentru acest an, compania isi propune majorarea productiei cu 9%, pana la nivelul de 235.000 de tone. Cea mai mare parte a productiei Alro este destinata pietelor externe, exporturile reprezentand 80% din vanzarile totale ale companiei. Principalele piete de export sunt Grecia, Italia, Germania, Spania, Slovenia si Ungaria.

Compania a obtinut anul trecut un profit net de 32,6 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 347 de milioane de euro, in crestere cu 32% comparativ cu anul precedent. Majorarea cifrei de afaceri a societatii se datoreaza, in primul rand, preluarii de catre Alro a vanzarilor combinatului Alprom Slatina.

In acest an se asteapta finalizarea procesului de fuziune dintre Alro si Alprom, care va avea ca rezultat crearea unui grup integrat de productie si prelucrare a aluminiului. Procesul de fuziune a fost aprobat de catre actionarii celor doua societati in iulie 2003, intrand in faza finala in iulie 2004, cand Alro a lansat oferta publica de preluare a pachetelor reziduale in vederea delistarii Alprom. Aceasta tranzactie a fost estimata la circa 2 mil. euro (85,5 mld. lei).

Combinatul Alprom produce table, benzi, profile si tevi din aluminiu, avand ca principal furnizor combinatul Alro Slatina. In acest an, societatea are programate investitii de 22,5 mil. euro pentru cresterea capacitatii de productie pana la 40.000 de tone.

Actiunile companiei Alro Slatina sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 44.000 lei/actiune, cotatie la care capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 509 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO