Prima pagina

OMV a anuntat investitii de 3 mld. euro in cinci ani la Petrom

13.10.2005, 19:58 15

Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV - principalul actionar al Petrom, a anuntat ieri alocarea unui buget de investitii de 3 mld. euro pana in 2010 pentru dezvoltarea companiei romanesti, ceea ce inseamna o crestere a fondurilor prevazute initial cu minim 50%.

Ruttenstorfer a prezentat ieri in fata analistilor, brokerilor si a fondurilor de investitii planurile OMV si ale Petrom pana in 2010. Actiunile Petrom au avut o usoara scadere cu 0,9% fata de sendinta anterioara pana la 0,455 lei pe actiune, pret la care capitalizarea bursiera este de 7,09 mld. euro.

Primele planuri ale OMV, prezentate in urma cu o jumatate de an, vizau investitii anuale de 400 mil. euro la Petrom pana in 2008, acum acestea urmand sa se ridice la 600 mil. euro, impartite egal intre portofoliul de extractie & productie si cel de rafinare & marketing (distributie).

Directiile strategice pentru investitii sunt stabilizarea productiei de titei la 210.000 barili pe zi, cresterea gradului de utilizare al rafinariilor de la 79% la 95% in urmatorii cinci ani, cresterea vanzarilor de gaze si construirea a 250 de benzinarii noi. OMV va avea de-a face cu o serioasa provocare din partea costurilor Petrom, in conditiile in care se mareste ritmul investitiilor, a comentat planurile austriecilor Mark Hueme, analist al bancii de investitii JP Morgan, citat de Dow Jones.

"Petrom isi va consolida pozitia de cea mai importanta companie petroliera integrata din Europa de Sud - Est", a spus Wolfgang Ruttenstorfer, care ocupa si pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie al Petrom. Compania romaneasca, care are deja perimetre in Kazahstan, mizeaza pe o extindere a activitatilor de explorare si productie in regiunea Marii Caspice, chiar "in Rusia", dupa cum spune Ruttenstorfer.

In plus, austriecii imping operatiunile Petrom din sectorul distributiei de carburanti pe pietele invecinate din Serbia si Bulgaria, chiar Turcia.

Compania negociaza deja achizitia unor retele de benzinarii in Bulgaria si Serbia, tranzactii care ar urma sa se finalizeze pana la finele acestui an sau inceputul anului viitor, potrivit unor surse de pe piata. In activitatea de explorare, investitiile vor atinge un volum de 100 mil. euro pe an, fiind vizata o rata de inlocuire a rezervelor de 70%. Petrom dispune de rezerve de titei de un miliard de barili.

"Centralizarea sistemului de achizitii si mentenanta, informarea in timp real asupra productiei pe tipuri de titei, gestionarea celor doua rafinarii ca una singura vor conduce la reducerea costurilor", afirma reprezentantii companiei.

Petrom vizeaza atingerea unei cote de piata de 30% cu o retea formata din peste 600 de statii. Tinta de rentabilitate a capitalului angajat in companie este la Petrom de 13% pana in 2010.

OMV a achizitionat anul trecut 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii totale de 1,5 mld. euro.

OMV a inceput un amplu proces de restructurare la Petrom, companie care numara 50.000 de angajati. In cadrul acestui proces, austriecii vor externaliza activitatile fara legatura cu activitatea de baza a companiei, refuzand sa ofere orice fel de detalii cu privire la numarul celor care urmeaza sa fie disponibilizati.

Pe primul semestru, Petrom a obtinut un castig de 164 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,25 mld. euro. adria.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO