Prima pagina

OTP Bank isi aduce marca pe piata

25.10.2004, 00:00 39

Numele RoBank va fi schimbat in cateva luni de noul proprietar OTP Bank, astfel incat sa devina vizibila apartenenta bancii romanesti la grupul financiar ungar, a declarat pentru ZF Anthony Fekete, presedintele RoBank.
Un sediu central nou, retea de sucursale extinsa substantial, doua produse de retail, un departament de clienti companii restructurat si o forta de vanzari puternica sunt principalele obiective ale OTP Bank in Romania pentru urmatoarele 12 luni.
Doua dintre segmentele cheie - operatiunile de retail si departamentul de management al riscului vor fi supervizate de bancheri adusi de la Budapesta.
Pe langa recenta majorare de capital cu 10 milioane de euro, banca mama va acorda filialei romanesti linii de credit pentru refinantarea produselor pe termen mediu pe care aceasta va incepe sa le ofere pe piata. "OTP este gata sa ne sprijine si cu alte majorari de capital pentru a face fata costurilor mari pe care le presupune constructia unei retele puternice de sucursale si mai ales infrastructura IT", a declarat Anthony Fekete.
Potrivit afirmatiilor sale, OTP isi mentine interesul puternic pentru piata romaneasca a asigurarilor. "Nu exista evolutii concrete noi in acest sens, insa pot spune ca ne uitam cu foarte mare atentie la oportunitati", afirma Fekete.
Un interes similar s-a concretizat in urma achizitiilor de banci din Slovacia si Bulgaria, in conditiile in care OTP tinde sa reproduca pe noile piete structura de grup financiar din Ungaria.
In context, presedintele RoBank afirma ca leasingul figureaza pe lista de prioritati a noilor activitati. De asemenea, banca pregateste un produs nou de economisire. In schimb, cardurile de credit nu vor veni prea curand, avand in vedere complexitatea produsului.
"Banca isi va schimba complet dimensiunile. RoBank era un jucator de talie mica, fara oportunitati semnificative de crestere, insa cu un portofoliu curat si personal flexibil", spune noul presedinte.
El considera dificil de "furat" clienti ai altor banci, insa OTP va incerca sa-i convinga pe acestia sa-si deschida un al doilea cont, pe masura ce pretentiile pietei vor deveni mai sofisticate, si in acelasi timp sa atraga in sistem clienti noi, care inca nu au relatii constante cu o banca. "Nu suntem panicati de aceasta febra a extinderii care se observa la nivelul concurentei, pentru ca ne bazam pe o experienta foarte solida si capacitati de studiere a pietei", afirma seful RoBank.
Pentru construirea portofoliului de clienti, OTP mizeaza si pe numeroasele companii unguresti care au afaceri in Romania, multe facand deja parte din clientela bancii mama.
"Vom incerca sa folosim aceste relatii ca pe un avantaj natural. Insa OTP vrea sa devina un jucator major, nu unul de nisa, concentrat pe clienti maghiari", afirma Fekete.
Evidentierea apartenentei la grup este considerata un atu important pentru subsidiarele din alte tari, fiind vorba de cel mai mare jucator financiar din regiune necontrolat de o banca din afara. Fosta banca de economii, OTP Bank este cea mai mare institutie de credit din Ungaria, listata la bursele din Budapesta si Luxembourg, cu active ce valoreaza 85% din intregul sistem bancar romanesc. Statul maghiar inca detine o actiune de aur, cu drept de veto.
La sfarsitul lunii iulie, OTP Bank a platit 47,5 milioane de dolari pentru cumpararea intregului pachet de actiuni de la RoBank, declarandu-si intentia de a investi aproximativ 100 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani.
Oficialii OTP au anuntat un plan ambitios de dezvoltare, care urmareste infiintarea a 100 de sucursale in cinci ani si atingerea unei cote de piata de 4-5% dupa trei ani de activitate. RoBank detine o cota de aproape 1% si o retea de 14 sucursale si doua agentii.
In AGA de la inceputul lunii august, actionarii au aprobat majorarea capitalului social cu 10 milioane de euro. La aceasta se vor adauga reevaluari care vor ridica valoarea capitalului la peste 30 milioane de euro. Ca auditor financiar extern a fost aleasa firma de servicii profesionale Deloitte.
Din noul Consiliu de Administratie al RoBank mai fac parte Mustafa Ayan (fostul presedinte) - Director General, Miklos Nemeth - director OTP Bank si Akos Takacs - director executiv RoBank.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO